Érkeznek a pontyok

2020.05.07. 20:00

Több tonna halat telepítenek a horgászvizekbe

Eddig nem látott halasításba kezdtek az országban, így megyénk horgászvizein is.

Fotó: Kovács Péter

Fotó: KOVACS PETER

Igaz, csak az állami tulajdonú, tehát a horgászszövetség kezelésében lévő vizeken, az önkormányzatiak most kimaradnak ebből. Megyénkben ez azt jelenti, hogy a csatornákba, valamint a Kis-látóképi tóba összesen 3,5 tonna háromnyaras, egyedenként másfél kilós, tehát már méretkorlátozás alá nem eső pontyot telepítenek a héten. Mindezt Márkus Gábortól, a Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének (ez a MOHOSZ, Magyar Országos Horgász Szövetség tagszervezete) elnöke válaszolta a Napló kérdésére. Az intézkedéstől a horgászat és a halfogyasztás fellendülését várják.

Azt már Horváth Ferenc, a hajdúszoboszlói Bocskai Halászati Kft. ügyvezető igazgatója mondta el, hogy ez a nagyarányú haltelepítés valójában halmentés. Ugyanis a kereskedelmi forgalomba nem kellő halak vagy elpusztulnak a telelő tavak erősen melegedő vizében, vagy a horgászvizekbe kerülnek. A helyzetet látva a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet segítséget kért és kapott az államtól.

A gyors intézkedés a horgászatban érintett gazdasági társaságok több mint 2500 munkahelyének megőrzését is segíti.

Nem „lerabolni” teszik a vizekbe

Ennek a haltelepítésnek az alapja a koronavírus-járvánnyal összefüggő halmentés. Ugyanis a járvány miatt a hal kiskereskedelmi forgalma lecsökkent, hiszen a pánikvásárláskor nyilván nem halat vesznek az emberek. Azóta sem állt helyre a kiskereskedelem, úgyhogy tavasszal a hal iránti igény drasztikusan visszaesett.

Melegszik a telelők vize

– A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet a tavasz elején most is felmérte a meglévő halkészlet nagyságát, és akkor kiderült, hogy nincs számottevő felesleg az országban. De ebbe a járvány igencsak belerondított. A belföldi kiskereskedelem drasztikusan visszaesett, és ugyanez a helyzet külföldön is. A termelésünknek mintegy 20 százalékát határainkon túlra adjuk el. A vírusveszély megnehezítette az árumozgást, és az igényszint is leesett. Bár a horgászat továbbra is engedélyezett, ennek ellenére van egy kis bizonytalanság a horgászok között, mutatja ezt, hogy a jegyváltások is visszaestek a korábbi évekhez képest. Mind­ennek okán jelentős készletek maradtak a tógazdák nyakán. A telelőkben tartott halak esetében a víz melegedése miatt a tótulajdonosok nehéz helyzetbe kerültek. Ekkor a halászati szakmaközi szervezet segítséget kért és kapott az államtól. Országosan 1200 tonna halat érint, ami a tavi piaci haltermelés 10 százaléka – beszél a haltelepítés előzményeiről Horváth Ferenc, a Hajdúszoboszlói Bocskai Halászati Kft. ügyvezetője, majd a társaságától induló haltelepítésre tér át.

Horváth Ferenc | Fotó: Kovács Péter

– Mi 14 tonnával jelentkeztünk be az állami akcióra. A megállapodás április közepén született meg, a részleteket kidolgozták. Nyilatkoznunk kellett, hogy mennyi halat ajánlunk fel, a szállítókkal szerződést kellett kötni, lezárult az adminisztrációja, és a múlt hét közepén megindult a szállítás. A mi esetünkben háromnyaras, méretes, 1,4 kilogrammos pontyokról van szó. Májustól pontytilalom van, lesz ideje a halaknak úgymond helyet keresni az új vizekben, és a tilalom felszabadulása után lehet rájuk horgászni. Kedden kiszállítjuk az utolsó kontingensünket, és a héten országosan is véget ér a haltelepítés – fűzte hozzá Horváth Ferenc.

A szakember elmondta, hogy a napokban záródó halasítás országosan az éves telepítésnek mintegy negyedét teszi ki. Az ágazatnak az állam 800 millió forintos segítséget nyújtott. Május elseje előtt nettó 600, május elseje után nettó 650 forintot kapnak az így eladott hal kilójáért, és ebben a szállítás költsége is benne van 200 kilométeren belül. A szoboszlói halak a megye horgászvizeibe kerültek.

Májusban pontytilalom

„Ilyen mértékű haltelepítésre sem a horgászvízkezelők, sem a szövetség életében nem volt még példa.”

– A szövetség kezelésében lévő vizekbe, például a Keleti-főcsatornába, a Nyugati-főcsatornába, a Hortobágy-Berettyóba, a Köselybe, a Hamvas csatornába vagy a Kis-látóképi tóba összesen 3,5 tonna hal érkezik. Csak az állami vizekbe vagy az állam által a MOHOSZ-nak haszonbérletbe átadott horgászvizekbe kerülhet most hal. A mostani mennyiségnek csak a töredéke kerül évente a mi vizeinkbe. A területi engedélyek árából tudunk halasítani, több alkalommal kisebb mennyiségben. Volt már telepítésünk április elején, majd júliusban és októberben is lesz, többféle halat szoktunk a vizekbe tenni. Ez a 3,5 tonna most ponty – mondta Márkus Gábor, a Hajdú-Bihar megyei Horgász Szervezetek Szövetségének elnöke. (A szervezet a MOHOSZ tagszervezete.) A megyei vezető azzal folytatta, hogy a pontytelepítés miatt a fogás eredményessége jobb lesz, és ez hozzájárulhat a horgászat népszerűsítéséhez.

Ugyanakkor reméli, a tagság megfelelő fegyelemmel fog horgászni, hiszen azt a sok pontyot nem „lerabolni” teszik a vizekbe, hanem hogy a szórakozást biztosítsák.

Fotó: Kovács Péter

Ezzel együtt szeretnék emelni a hazai halfogyasztást, de a horgászszabályokat – hol, mikor és mennyit lehet fogni –, be kell tartani. Ráadásul májusban a pontyra horgászati tilalom van. Márkus Gábor állítja, aki horgászengedéllyel rendelkezik, az többségében tisztességes horgász, és betartja a szabályokat. Megyénkben tavaly több mint 20 ezren vásároltak állami horgászjegyet.

– A megye állami kezelésben lévő horgászvizeire három helyről érkezik ponty – folytatta Márkus Gábor. – Azt, hogy hová mennyi halat telepítünk, azt leginkább a vízterület nagysága határozza meg, de valamelyest befolyásolja az is, hogy mely horgászvízre mennyien váltottak horgászjegyet tavaly. Ez ugyanis kifejezi, hogy egy-egy víz mennyire népszerű. A telepített mennyiséget illetően a 98 kilométer hosszú Keleti-főcsatorna magasan veri a többi horgászvizet. Azzal, hogy most sok halat telepítünk a folyóvizeinkbe, csatornáinkba, nemcsak a horgászatot népszerűsítjük, hanem a természet szeretetét és a természetben tartózkodást is – tette hozzá Márkus Gábor.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában