Megújuló energia

2020.04.28. 07:58

Új naperőmű-beruházások indulhatnak Hajdú-Bihar megyében

Sikeresen zárult a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó első METÁR tender. Hajdú-Bihar megyében négy naperőműves projekt nyert el támogatást.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tenderen gazdálkodó szervezetek és önkormányzatok indulhattak, melyek vállalták, hogy új beruházás révén létesítenek megújuló erőművet, vagy meglévő erőművüket az eredeti beruházási érték 50 százalékát meghaladó mértékben fejlesztik – közölte a MEKH kommunikációs munkatársa.

Hajdú-Bihar megyében négy naperőműves projekt nyert el támogatást. Minden projekt a kis erőművi kategóriában (0,3MW – 1MW) valósulhat meg összesen 2,6 MWe beépített kapacitással. Az erőművek évente várhatóan 3801 MWh zöldáramot fognak a hálózatra táplálni. Hajdú-Bihar megye részesedése a pályázat ösztönözte teljes 193 GWh-ás villamos energia előállításból 2 százalék.

Pályázati kategória

Erőműegység telephelye – Település

Erőműegység típusa

Névleges teljesítőképesség (MWe)

Elnyert MWh

Kicsi

Hajdúszoboszló

naperőmű

0,330

475

Kicsi

Hajdúszoboszló

naperőmű

0,900

1296

Kicsi

Debrecen

naperőmű

0,780

1123

Kicsi

Hajdúnánás

naperőmű

0,540

907

Összesen

2,550

3801

A METÁR támogatás célja, hogy a nemzeti energia- és klímastratégiával összhangban költséghatékonyan ösztönözze a környezetbarát, megújuló alapú villamosenergia-termelést és az új beruházások indítását. A pályázatra országosan összesen 168 ajánlat érkezett, melyek közül 72 pályázat lett nyertes.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által kiírt tender nyertesei 15 esztendőn át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhetnek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.

A pályázaton megítélt zöldprémium-támogatásnak és a megvalósuló fejlesztéseknek köszönhetően összesen évente 193 GWh villamosenergia-mennyiség előállítása valósulhat meg megújuló, környezetbarát forrásokból.

A napenergiából előállított villamos energia mennyisége a 2019. évi termeléshez képest a nyertes beruházásoknak köszönhetően mintegy 10 százalékkal fog növekedni. A növekmény évente 93 ezer hazai háztartás teljes villamos energia igényét tudja fedezni, és emellett 75 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását is elkerüli Magyarország.

A pályázati eredmények hivatalos adatai ide kattintva elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában