Közmeghallgatás

2020.02.11. 15:38

Vizsgálták a büdzsét és a közmunkaprogramot Hajdúdorogon

Jelentős lakossági érdeklődés mellett tartotta meg közmeghallgatását a város önkormányzati képviselő-testülete.

Az esemény a Móra Ferenc Általános Iskola és AMI dísztermében volt a minap. A polgármester elsőként a 2020-as esztendő terveire vonatkozóan az európai uniós pályázatok helyzetéről nyújtott részletes tájékoztatást. Horváth Zoltán hangsúlyozta, hogy a város vezetése kiemelten fontos feladatnak tekinti az évek óta húzódó, be nem fejezett vagy el nem kezdett beruházások megvalósítását, ezért új szakértők bevonását kezdeményezte. A város költségvetés-tervezetével kapcsolatban kiemelte, hogy az önkormányzat 2,2 milliárd forintos főösszeggel kalkulál, melyből a működési kiadások 1,3 milliárdot, a beruházások pedig 799 millió forintot tesznek ki. A költségvetés tartalmazza azt az opcionálisan felhasználható 150 millió forintos hitelkeretet is, amelynek felvételét – az uniós pályázatok forráshiányossága miatt – az előző önkormányzati ciklusban kezdeményezett a város akkori képviselő-testülete. Elmondta továbbá, hogy a költségvetés tervezésénél a zavartalan működési feltételek biztosítására törekedtek.

Fotó: Miska Andrea

Idén a Bursa Hungarica pályázatra 3,2 millió, a civil szervezetek részére 5 millió forintos, az első lakáshoz jutók részére 10 millió forintos keret áll rendelkezésre. A város költségvetése lehetőséget biztosít továbbá arra is, hogy az önkormányzat által létrehozott pénzügyi alapból a helyi vállalkozások támogatása megvalósulhasson. Az idén a 2019. évi áthúzódó források mellé újabb 5 millió forintot a különít el a város az idei büdzséből.

Horváth Zoltán örömmel számolt be arról is, hogy a háziorvosok és az önkormányzat együttműködésének köszönhetően az új esztendő az egészség éve lesz Hajdúdorogon. A sikeres, mintegy 80 millió forintos pályázati forrásnak köszönhetően számos szűrővizsgálaton vehetnek részt a lakosok. A márciusban induló projektben a gyermekek szemészeti és hallásvizsgálata is megtörténik, míg a felnőttek a kardiológiai vizsgálatok mellett többek között tüdőgyógyászati szűrésen is részt vehetnek.

Fotó: Miska Andrea

Folytatódnak az ellenőrzések

A lakossági tájékoztató másik fő témáját az önkormányzat gazdálkodásának átvilágítása és a közfoglalkoztatási munkaprogram átfogó vizsgálati eredményeinek ismertetése adta. A polgármester beszámolójában elmondta, hogy a szakértők által végzett vizsgálatok a leltárfelvétel, a szállítólevelek és a selejtezési jegyzőkönyvek hiányát tárták fel a 2017-2019 közötti időszakra vonatkozóan. Az átvilágítás során 123 ezer 300 kilogramm, vagyis 5 millió forint értékű cement, valamint 2,7 millió forint értékű betonelem és térkő útalapban történő felhasználásának kérdésességét is megállapították a szakemberek.

Horváth Zoltán hangsúlyozta továbbá, hogy a gyógymedence-felújítás körülményeinek vizsgálatát igazságügyi szakértő bevonásával végezteti el az önkormányzat, mely vizsgálat kiterjed a gyógymedence burkolati meghibásodásának okára és mértékére, valamint a kivitelezés kapcsán a műszaki tartalom, a technológiai folyamat és az anyagfelhasználás is ellenőrzés alá kerül.

Fotó: Miska Andrea

A polgármesteri beszámolót a lakosság részéről érkezett kérdések, észrevételek követték, melyeket Horváth Zoltán városvezető és Kiss Péter műszaki osztályvezető válaszoltak meg.

Miska Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában