lassult a piac

2020.02.12. 17:30

Kisebb lett a kereslet, esnek az ingatlanok árai

A vásárló 350–370 ezer forintot hajlandó kiadni egy ingatlan négyzetméteréért.

Fotó: Napló archívum

Az ingatlanárak az elmúlt hónapokban a cívisvárosban is megtorpantak – ezt tapasztalja Kiss Sándor ingatlanközvetítő is, aki szerint a folyamat már tavaly nyáron megkezdődött, hiszen a kormány által kiadott állampapírok kedvezőbb üzleti lehetőséget jelentettek a befektetők számára.

– Az árak elértek egy olyan magas szintet, ami már nem biztosította azt a hozamot a befektetőknek, amiért érdemes volna nekik ingatlanba fektetni, illetve ezzel párhuzamosan azok a magánemberek, akik saját célra kerestek ingatlant, már nem tudták megfizetni. Azzal, hogy a befektetők kiléptek a piacról, gyakorlatilag megszűnt az árak felkorbácsolása. A piac lelassult, az értékesítések, illetve a kereslet is csökkent – mutatott rá a szakember. Hangsúlyozta: jelenleg azok vásárolnak, akiknek saját élethelyzetük miatt kell, illetve azok adják el, akiknek a továbblépéshez vagy egyéb tervekhez szükségük van az ellenértékre.

Az is sejthető, hogy tavaszra az ingatlanárak esni fognak: aki most pontosan és jól áraz, lehet, jobb áron tudja eladni, mint 3-4 hónap múlva.

Estek az árak

Bár az elmúlt években nem volt meghatározó, most ismét rétegzi az árakat többek között az ingatlan elhelyezkedése és felújítottsága. Mint azt Kiss Sándor elmondta, a jobb adottságú, világosabb, szebben felújított lakásokra nagyobb a kereslet, míg egy rosszabb állapotú lakásnál nemcsak az ár befolyásoló tényező, hanem az is, hogy a felújítási procedúrát nem szívesen vállalják be a vevők.

A szakértő tapasztalatai szerint a cívisvárosban átlagosan 350-370 ezer forint négyzetméterárat hajlandók a vásárlók kiadni egy ingat­lanért. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly a 30 millió forintot is súrolta egy 60 négyzetméteres lakás, most 23 millió forint fölé nem szívesen mennek a vevők.

„Természetesen a nagyon jó adottságúak vagy a belvárosi ingatlanok árai feljebb kúszhatnak.”

– Látható, hogy a belvárosi lakások tartják az árukat, illetve nagy az érdeklődés az egyetemhez közeli lakótelepek, illetve a Wesselényi-lakótelep iránt is – fűzte hozzá.

A nagy közös tereket szeretik

A családi házak tekintetében is az a tendencia tapasztalható, hogy a felújított, modernebb energetikai besorolásúakra nagyobb a kereslet, míg a ’90-es években épült ingatlanokra kevésbé. – Ennek oka, hogy a 30 évvel ezelőtti műszaki állapot felújítása jelentős többletköltséget jelenthet, illetve a belső terek kialakítása iránt is más az igény. Jobban szeretik a vevők a nagy közös tereket, kisebb hálószobákkal, illetve a pince-földszint-tetőtér helyett is inkább a földszintes házakat kedvelik a vásárlók – közölte az ingatlanközvetítő.

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában