fejlesztési terv Újvárosban

2020.01.27. 19:00

Várják a BMW keltette „dagályt”

Élesen elkülönítik Balmazújvárosban a városfejlesztésre szánt pénzeket a működési költségektől.

Nem kevesebb, mint 66 milliárd forintnyi fejlesztési tervvel várja Balmazújváros a 2021-2027-es európai uniós pénzügyi ciklust.

Legalábbis ekkora összeget tartalmaz az igényfelmérés során összeállított fejlesztési lista. A beruházások egy része kapcsolódik a BMW-gyár építéséhez, működéséhez, továbbá megtalálhatók benne a balmazújvárosiak kényelmét, jólétét szolgálók is; ám mindegyik afelé mutat, hogy a Hortobágy melléki kisváros meg tudja tartani népességét, erősítse turisztikai pozícióját, továbbá egy zöld, a környezetvédelmet hangsúlyozó, egészséges település legyen. Hegedűs Péter polgármester nem tagadja: a gazdasági beruházásokból városának helyei adó bevételre van szüksége, a helyi adókból pedig finanszírozni tudják a többi fejlesztést. Meggyőződése, kedvező feltételeket kell teremteniük az iparnak, a logisztikának, és ha ezek a feltételek megvannak, akkor a gazdaság saját törvényei szerint teszi a dolgát. Oda megy, ahol számára a kiteljesedést segítő környezet van. Ezt szeretnék biztosítani a fejlesztési csomaggal.

A városvezető megjegyzi, Balmazújváros Debrecen és az északnyugati ipari köret szomszédságában nagyon jó helyzetben van, bízik benne, hogy őket is felemeli a BMW-gyár keltette gazdasági dagályhullám.

Nagyobb lesz a város

- Az iparhoz utak és területek kellenek. Fel kell újítani a Balmazújvárost Debrecennel összekötő utat, amellé bicikliutat szeretnénk építeni. El kell készíteni a Balmazújvárost elkerülő, a lakóterületek szélén haladó utat, amely egyben az ipartelepeket köti majd össze. Mindezzel együtt Debrecen gépjárművel 10 perc alatt elérhető lesz. Ipari területet a Hajdúböszörmény felé eső részen, ott 5 hektárt, a vasúttól északra lévő területen, az elkerülő út mentén 50-60 hektárt, valamint Balmazújváros keleti területén, a régi húsüzem környékén lehet kialakítani.

„Érdeklődők már most vannak az ipari terület iránt”

- részletezi a terveket Hegedűs Péter polgármester, aki elmondja azt is, hogy a mintegy másfél kilométer hosszúságúra tervezett elkerülő út a hajdúböszörményit a debreceni úttal köti össze, és ezzel együtt ki szeretnék tolni a város határát.

Fotó: Kovács Péter

- A városközponthoz közel van egy 3,5-4 hektár nagyságú önkormányzati terület, amelyen piaci alapon létesülő lakóparkot alakítanánk ki. Nem titkolt célunk, hogy a folyamatban lévő vasútfejlesztés, villamosítás eljönne eddig a lakóparkig, ott vasútállomást építenénk, és ezzel bekapcsolódhatna Balmazújváros a debreceni elővárosi vasúti rendszerbe. Így Balmazújvárosból Debrecen vasúton, közúton és kerékpárúton is elérhető lesz. A városban is lesznek útépítések, sőt az ipari vágány és az autópálya közötti összeköttetést is megteremtenénk. A vasúthoz kapcsolódóan gondolkodunk a debreceni ipari területeket kiszolgáló logisztikai terület létrehozásában is.

Két tannyelvű óvoda

Hegedűs Péter hangsúlyozta: Balmazújvárosban jelenleg is megvan minden, ami egy kisvárosi, kényelmes léthez szükséges, viszont ezen a téren is vannak terveik. Bővíteni kell a szennyvízelvezető-, valamint az ivóvíz-szolgáltató vezetékhálózatot, az elektromos vezetékeket ki kell építeni az ipari területekre is. Az itt élőket szolgálja majd a két tannyelvű óvoda, tervezik a többfunkciós szabadidőközpont megépítését, valamint a tudomány és a technika vívmányait bemutató inkubátorházat is.

Kovács Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában