ennyi az annyi

2019.11.23. 11:05

Vajon mekkora albérletre elég a nettó átlagkereset Debrecenben?

Augusztusban a bruttó átlagkereset 358 900 forint volt – írja a KSH minap publikált tájékoztatója. Az Otthon Centrum (OC) megnézte, mekkora albérletre elég a nettó átlagkereset a fővárosban és a vidéki régióközpontokban.

Tíznél is magasabban

A nemzetközi szakirodalomban a nettó jövedelem legfeljebb 40 százalékát tekintik a lakhatásra fordítható keretnek, azok, akik ennél magasabb arányban kénytelenek bevételeiket erre a célra költeni, a lakhatási szegénység kategóriájába esnek. Az ingatlanpiaci cég adatai szerint az idei év első kilenc hónapjában a pesti belső kerületek mellett jó néhány külső kerületben is 10 százaléknál magasabb mértékben nőtt az átlagos négyzetméterenkénti albérleti díj,

míg a vidéki városok közül Győr, Debrecen és Miskolc albérletei drágultak jelentősebben.

Rezsire 83 ezer

A KSH által publikált adatok értelmében augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű nettó átlagkeresete kedvezményekkel együtt 246 000 forintot volt. Ebből az összegből 40 százaléka 98 ezer forint, ebből 15 százalékot lecsípve a rezsire 83 ezer forint marad.

Az OC által közvetített kiadó fővárosi lakások fajlagos egy négyzetméterre vetített havi díjával számítva a téglaépítésű társasházban legfeljebb 30-35 négyzetméteres lakást lehet bérelni a külső pesti kerületekben, a budai oldalon és a belvárosban ez a keret legfeljebb 24-27 m2-re elegendő, akkor, ha valaki önállóan bérel.

Pécsett 54

Az egyedül lakást bérlő átlagos jövedelműek Székesfehérváron és Győrben csak 35 négyzetméteres lakást, Debrecenben 41, Miskolcon 44, Szegeden 50, Pécsett 54 négyzetméteres lakást tudnak bérelni, ha panelbe költöznek, akkor ennél átlagosan félszobával nagyobbra is futja.

A kétkeresős átlagjövedelmű pár Pécsett és Szegeden akár 3 szobás lakást is kap a pénzéért, de az albérlet szempontjából drágábbnak számító Győrben is legalább 2 szobás lakást bérelhet – olvasható az OC honlapján.

HBN

Ezek is érdekelhetik