nem csökken a villanyszámla

2019.11.28. 07:37

Sokba kerül, mégsem működik az áramspórolást ígérő csodaeszköz

Hiába árulják, nem létezik hatékony eszköz a villanyszámla csökkentéséhez.

Az interneten böngészve rendszeresen találkozhatunk olyan hirdetésekkel, melyek a háztartásunk elektromos fogyasztását jelentősen csökkentő eszközt kínálnak. Kit ne érdekelne egy ilyen ajánlat? A termékre kattintva egy olyan doboz látható, melyről azt írják: 60 kilovoltos, 3 fázisú, intelligens villanyáramfogyasztás-csökkentő készülék.

A részletes leírás szerint a legújabb és legjobb hatásfokkal bíró német és tajvani elektromos energiamegtakarítási technológián alapul. A sikeresen kifejlesztett készülék sokkal hatékonyabb, stabilabb és biztonságosabb, mint elődei. A fázisjavító segítségével a végfelhasználó stabilizálhatja a felhasználási helyen állandóan ingadozó üzemi feszültséget, mellyel villamos energiát takarít meg, és meghosszabbítja elektromos berendezéseinek élettartamát – olvasható az oldalon.

Megkérdeztük az E.ON áramszolgáltatót arról, hogy létezik-e ilyen valóban hatékony, ugyanakkor legális eszköz. Válaszukban azt közölték, hogy sajnos ezek a készülékek nem alkalmasak egy háztartás villamosenergia-fogyasztásának csökkentésére. Fázisjavítással ugyanakkor ipari üzemeknél valóban lehet megtakarítást elérni, mivel ott az úgynevezett meddő energiafogyasztás számottevő lehet, ezt külön mérik is. Háztartási fogyasztóknál viszont a meddő energiát nem mérik, tehát nem is számlázzák ki. Vagyis háztartások esetében nincs is értelme a fázisjavításnak.

Az egyik áramszámla-csökkentő eszközt kínáló hirdetésben azt írják, hogy a 89 ezer forintba kerülő készüléket a villanyórához legközelebb eső kismegszakítók után kell a 3 fázisra kötni, így párhuzamos kapcsolásba kerül a használandó elektromos berendezésekkel és a villanyórával. A készülék bekötését bízza villanyszerelőre vagy képesített szakemberre, miután áramtalanította hálózatát! – hívják fel a figyelmet.

Az oldalon azt is megtudhatjuk, hogy az eszköz széles körben alkalmazható olyan indukciós elven működő készülékeknél, mint légkondicionáló, mosógép, mosogatógép, hűtő, indukciós sütő, ventilátor, televízió, rádió, fénycső, szivattyú, valamint minden villanymotorral és hagyományos trafóval működő készülék. Alkalmas háztartási használatra, hétvégi házakban, cégek telephelyén, üzletekben, kisebb méretű gyárakban, közintézményekben is.

Érdemben nem segít

Varga Ivett, az E.ON regionális kommunikációs szakreferense ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a szolgáltatott villamos energia minőségi paramétereit – ilyen a hálózati feszültség is – jogszabály rögzíti, ami csak minimális mértékű, a fogyasztást érdemben nem befolyásoló ingadozást enged meg.

A hirdetett eszköz nem alkalmas a hálózati feszültség stabilizálására. A feszültség esetleges változása a fogyasztást érdemben nem befolyásolja.

Az illetékestől megtudtuk, hogy az ilyen eszközök felszereltetése ugyan nem illegális, de sajnos értelmetlen. A háztartások áramfogyasztását takarékoskodással, jó energiahatékonyságú készülékek használatával lehetséges csökkenteni. Emellett egyre többen például nap­elemes rendszer kiépítésével, megújuló forrásból állítják elő háztartásuk energiaszükségletét.

Jönnek az „okos” mérőórák

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az E.ON-nál rendszeresítettek-e már olyan okos villanyórákat, amelyek internetalapon folyamatosan továbbítják a szolgáltatóhoz a fogyasztási adatokat. (Ilyeneket is hirdetnek a neten.)

Az E.ON regionális kommunikációs szakreferense közölte: léteznek okos (smart) lakossági fogyasztásmérők, melyek távolról „kiolvashatók”. Azok időszakos leolvasását és ellen­őrzését jogszabály írja elő. Az E.ON évek óta szerel fel ilyen mérőket, például háztartási méretű kiserőművek esetében. A következő 3-4 évben az okos fogyasztásmérők további térnyerése várható.

Varga Ivett hozzátette: az ilyen fogyasztásmérők a szolgáltató tulajdonában vannak, és ők szerelik fel azokat. Másik mérőt – például kontroll céllal – azonban korlátozás nélkül szereltethet fel a fogyasztó a saját mért hálózatára.

OCs

Ezek is érdekelhetik