fotókon a HR-fórum

2019.11.15. 19:11

A munkaerőpiacról vitáztak Debrecenben

Kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg a korábban hallottakat.

Fotó: Kiss Annamarie

Immár harmadjára rendezte meg a Debreceni Egyetem a Debreceni HR Szimpózium és Szakmai Fórumot, melynek középpontjában a hallgatókat is érintő és érdeklő munkaerőpiaci aktualitások voltak. A közel 20 konkrét előadást tartalmazó szakmai napot délután szekcióülések követték, ahol újabb szakemberek belépésével kerekasztal-beszélgetéseken vitatták meg a korábban elhangzottakat.

Évente megtartják

Dr. Dajnoki Krisztina főszervező, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetés- és Szervezéstudományi Intézetének igazgatója elmondta, a rendezvény középpontjában az aktuális trendek mellett a hallgatókat is érdeklő és érintő témák állnak.

 

– Harmadik alkalommal rendezzük már meg a konferenciát, amely idén inkább szimpózium és szakmai fórum. Három évvel ezelőtt a Humán Szakemberek Országos Szövetsége (HSZOSZ) Debrecenben tartotta az országos éves közgyűlését, ekkor szerveztük meg az első szimpóziumot több száz fő részvételével. Mivel a közgyűlést az ország különböző pontjain felváltva szervezik, így mi azóta évente egy kisebb szakmai programot állítunk össze a HR iránt érdeklődőknek – ismertette a főszervező.

A szervezetek számára mindig is kihívást jelentő feladat volt a változó környezeti kihívásokra való rugalmas és gyors reagálás. A technológia fejlődése, az innovatív eljárások és a globalizációs folyamatok a humánerőforrás-gazdálkodás szemléletére, funkcióira is hatást gyakoroltak.

A trendekről

A témák alapja mindig az aktuális HR-trendek: amely jelenleg a digitalizáció és a az Ipar 4.0 hatása a munkaerőpiacra, a szektoriális hatások, a tehetségmenedzsment, a generációmenedzsment, vagy éppen a munkaélmény. A szervezők igyekeznek azokra az újdonságokra koncentrálni, ami egyaránt érdekelheti a HR-eseket és azokat a hallgatókat, akik ilyen területen szeretnének elhelyezkedni.

A délutáni kerekasztal-beszélgetéseken olyan szolgáltatócégek vesznek részt, akik el tudják mondani, milyen a munkaerőpiaci igény, milyen kompetenciákra van szüksége leginkább a munkavállalóknak.

A szimpózium és fórum egyik célja a plenáris előadás keretében olyan jó gyakorlatok, regionális munkaerőpiaci helyzetkép megismerése, ami a szervezetek gyakorlatában, mindennapjaiban kihívást jelent.

A beillesztés fontossága

– Ezeken az eszmecseréken meg lehet tudni, melyek azok a szakmák, ahol munkaerőhiány van, így ez lehetőséget ad a hallgatóknak arra, hogy tisztábban lássanak, milyen mozgásterük van a közeljövőre nézve. Azt halljuk, hogy munkaerőhiány van, pedig nem feltétlenül a mennyiséggel van probléma, hanem a megfelelő kompetenciákkal bírókkal, belőlük van kevesebb.

„Ne felejtsük el, hogy sokszor a türelmetlenség is probléma, hiszen a pályakezdőktől azt várják el, mindent tudjanak, holott ez irreális.”

Az egyik legnagyobb kihívás, hogy a beillesztés minél gyorsabban megtörténjen, és amennyiben beválik, miként tudja hosszú távon megtartani a dolgozót a munkáltató – mondta el Dajnoki Krisztina.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában