már épül az üzem

2019.09.10. 16:08

Újabb német befektető érkezik Debrecenbe

A Deufol debreceni csomagoló és logisztikai üzeméből főleg a magyar és a román piacot akarják ellátni.

Fotó: Matey István

A megyeszékhely új, déli iparterületén épít csomagoló és logisztikai üzemet a Deufol nevű német cég. A beruházás részleteiről szóló keddi debreceni sajtótájékoztatón Papp László, a cívisváros polgármestere elmondta: 7 milliárd forintból, 15 hektáron valósítják meg az üzemet, ahol 120 új munkahelyet hoznak létre. A földmunkák már el is kezdődtek a területen. Hamarosan meglesznek az engedélyes tervek, aztán jöhet az épület kivitelezőjének a kiválasztása.

Lendületet kapott gazdaság

– Debrecen gazdasági élete az elmúlt 5 évben rendkívüli fejlődésen, gyarapodáson ment keresztül. Elsősorban német cégek érkeztek hozzánk – jelentette ki beszédében Papp László. Kifejtette: 2015 és 2019 között több mint 6200 új munkahely jött létre a városban. Az új befektetők jelentős mértékben átalakították a debreceni gazdaságot, munkaerőpiacot. – 2014 és 2018 között 17 százalékkal nőtt a debreceni cégeknél munkát vállalók száma, miközben az országos átlag 9 százalék volt – húzta alá.

Jelentős értéknövekmény

A polgármester kiemelte, a debreceni vállalatok hozzáadott értéknövekménye is nagyon jelentős, lényegesen meghaladja az országos átlagot. 2014 és 2018 között a helyi cégek által előállított hozzáadott érték nagyságrendje 81 százalékos növekedést mutat. Ebben a tekintetben az országos átlag 29 százalék. – A fejlődésre roppant büszkék vagyunk. Ez azt bizonyítja, hogy jó úton jár a város gazdasága, hiszen egyre nagyobb értéket képes előállítani – fogalmazott a város első embere. Hozzátette: az előállított termékek értéknövekménye lényegesen meghaladja a munkavállalók számának növekedését.

Beszállítási lehetőségek

Papp László beszédének folytatásában hangsúlyozta, hogy a Deufol érkezése azért is jelentős, mert olyan tevékenységet folytat (csomagolás és logisztika), amelyek tekintetében a város eddig nem tartozott a legerősebb települések közzé.

Aztán arról is beszámolt, hogy a Deufol befektetése a Krones jövetelével is összefügg, mivel a Deufolnak a Krones az egyik legfontosabb partnere. Ezért is épül az új gyár a Krones üzeme mellé.

A polgármester szavaiból az is kiderült, abban bízik, hogy helyi kis és középvállalkozások beszállítói lesznek majd a Deufolnak. A német vállalat pedig lökést adhat a régió gazdaságának.

Kiemelte, ahhoz a magas technológiai színvonalhoz, tudáshoz, amelyet a Deufol képvisel, a debreceni oktatásnak is alkalmazkodnia kell. Tartós szakember utánpótlást kell majd nekik biztosítani.

Debrecennek az az érdeke, hogy a Deufol sikertörténetet írjon nálunk

– jelentette ki végül Papp László, Debrecen polgármestere.

Stratégiai központ lesz

Jürgen Hillen, a Deufol ügyvezető igazgatójának szavaiból kiderült, hogy a Deufol 12 országban 2300 dolgozónak ad munkát. A múlt esztendőben 265 millió eurós bevételre tettek szert.

Hangsúlyozta, a debreceni beruházás a cég történetében az egyik legjelentősebb, alapot fog adni a magyarországi terjeszkedéshez, és innen szeretnék elérni dél-kelet-európai célpontjaikat is. Már most tucatnyi partnerük van Magyarországon.

Aztán arról is beszélt, hogy mind a magyar kormány, mind a debreceni önkormányzat támogatta itteni beruházásukat. Debrecenben és a környéken fejlődik a közlekedés, a vasút és a repülőtér.

Pozitívak a városban tapasztalható gazdasági feltételek, egyre több a fiatal tehetség, s még a nemzetközi oktatás is jelen van, valamint a felsőoktatásban is komoly a potenciál

– jelentette ki Jürgen Hillen.

Jövő nyártól termelnek

A Debreceni Egyetemmel is szeretnének összefogni, gyakornoki állásokat és oktatási programot kínálnak majd a fiataloknak.

Végül az is kiderült, hogy októberben akarják letenni az új gyár alapkövét. A tervek szerint a beruházás első üteme 2020 nyarára, a második 2021 közepére készül el. (Utóbbi szakaszban a raktár épül meg.) Amennyiben beválik a számításuk, két év múlva növelik a kapacitást.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában