nagyberuházás a Déli Ipari Parkban

2019.09.18. 11:57

Ötszáz új munkahely: átadták a Krones debreceni gyártócsarnokát

Az új gyártócsarnok 15 milliárd forintból valósult meg, a beruházás 500 új munkahelyet teremtett Debrecenben.

Fotó: Matey István

A németországi székhelyű Krones csoport a tavalyi évben indította útjára azt a nagyszabású zöldmezős beruházását, melynek eredményeképpen egy 40 ezer négyzetméteres gyártócsarnok és egy 3900 négyzetméteres irodaház épült Debrecenben, a Déli Ipari Parkban.

A Krones világszerte ital és folyékony élelmiszeripari termékeket előállító üzemek számára tervez, fejleszt és állít elő a teljes termelési értékláncot lefedő gépeket és teljes gépsorokat. 190 ország vevői használják a cég termékeit, a világon minden negyedik, Európában minden második palack egy Krones-gép segítségével készül.

 

Hétfő délelőtt, a debreceni gyárt avató ünnepségén Pascal Männche, a Krones Hungary Kft. ügyvezetője köszöntőbeszédében elmondta, bár két évvel ezelőtt még azon gondolkodtak, melyik kelet-európai országot válasszák a beruházás helyszínéül. Az, hogy Debrecen mellett döntöttek, köszönhető a fejlett infrastruktúrának, a jól szakképzett embereknek, és annak a politikai és hatósági támogatásnak, melyet az elmúlt időszakban kaptak.

– 450 munkatársat már felvettünk, január elején pedig az első gyártósorok már beindultak, és további 50 gép kerül még a debreceni gyárba – mondta el Pascal Männche.

Ralf Goldbrunner, a Krones AG igazgatótanácsának képviselője hangsúlyozta, kiemelkedő mérföldkő a debreceni átadó a vállalat nemzetközi terjeszkedésben: 16 500 fő dolgozik a cégnél, s 4 milliárd eurónyi árbevételt ér el a vállalat, a debreceni gyárral pedig növelik versenyképességüket, ezáltal a nyereséget is.

Iparterületi fejlesztések

A Déli Ipari Park első gyárának megnyitóünnepségén Papp László polgármester elmondta, két évvel ezelőtt a Krones bejelentésével megérkezett a déli gazdasági övezetbe az első nagyberuházó, ami igazolta a város gazdaságépítő stratégiájának helyességét, s az terület létjogosultságát.

– A Krones volt az első vállalat, amely a repülőtér melletti iparterületet választotta, ennek köszönhetően a cég elsőként kezdi meg gyártási tevékenységét ezen a területen. Beruházásának értéke a teljes debreceni gépiparba fektetett eszközállomány egyharmada, törvényszerűen dinamizálta a gépipart a városban, nagyságrendekkel növelte a német befektetések jelentőségét – hangsúlyozta Papp László.

Debrecen az elmúlt öt évben a beruházások nyertese volt.

– 2014 és 2019 között hét német vállalat választotta Debrecent új zöldmezős beruházása helyszínéül, a cégek 400 milliárd forintnyi befektetéssel 2500 új munkahelyet teremtettek. Bebiztosítottuk Debrecen jövőjét, minőségi munkahelyek ezrei adnak lehetőséget a stabil, kiszámítható és biztonságot életre – mondta el Papp László, majd hozzátette: Magyarország és Debrecen versenyképességét mutatja, hogy ma Európában itt nálunk, Debrecenben zajlanak a legnagyobb iparterületű fejlesztések. Jelenleg 700 hektáron folyik ipariinfrastruktúra-fejlesztés.

„Olyan ipari kapacitást építünk ki két éven belül, amely Debrecent az ország és a közép-európai régió új gazdasági, üzleti központjává teszi.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy a magyar gazdaság izgalmas időszakot élt meg az utóbbi években, amikor is végbe ment egy dimenzióváltás, a magyar gazdaság egy termelésorientált gazdaságból egy technológiaorientált gazdasággá vált.

„Debrecen egy igazi beruházási bajnokká vált az elmúlt öt esztendőben.”

A város vezetőinek profizmusa és az itt élő emberek szorgalma, szaktudása nyomán egész Közép-Európa legversenyképesebb városává nőtte ki magát Debrecen. Stratégiai és hosszú távú döntések születtek nem csak a beruházás ösztönzés területén, hanem az infrastrukturális fejlesztések, a kultúra és az oktatás területén is – méltatta a miniszter a Debrecenben folyó munkát.

További növekedés

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az év első felében 43 Magyarországra érkező nagyberuházásól született megállapodás, ezek értéke 731 milliárd forint. A 43 beruházásból három Debrecenbe érkezik.

– A további növekedésnek vannak feltételei, például a megfelelő képzettségű munkaerő, ezért is fontos, hogy a város az elmúlt öt évben 12 milliárd forintot fordított a város oktatási intézményeinek fejlesztésére. Itt most egy 15 milliárd forintos beruházásról beszélünk, 500 új munkahely jön létre, a kormány 5,5 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással járult hozzá ennek a beruházásnak sikeréhez – mondta el a miniszter.

Fotó: Matey István

Magyarország első számú kereskedelmi partnere Németország, hatezer német vállalat háromszázezer munkavállalónak biztosít stabil munkahelyet hazánkban.

Az ünnepélyes szalagátvágást követően került sor a gyárlátogatásra, ahol lehetőség nyílt a modern, rendkívül korszerű üzem megtekintésére, melyben hamarosan megkezdődik a folyamatos gyártás.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában