aszálykárok

2019.09.13. 13:50

Megkérdeztük, hogy alakul a termés a hajdú-bihari termőföldeken

A napraforgó zömét már betakarították, az eddigi tapasztalatok alapján jó közepes termésre lehet számítani, a kukorica viszont közel sem adja a várt mennyiséget, az utolsó két hétben nagy károkat okozott az aszály és a forróság.

Fotó: Kiss Dóra

– A napraforgó betakarítása már megkezdődött, különösen ott, ahol kevesebb volt az eső, és hamarabb megadta magát a növény. Most nemcsak egy természetes érési folyamat zajlik, hanem helyenként eltérő mértékben a kiugróan magas hőmérséklet miatt önkívüli érés is van. Az elmúlt évekhez képest több volt idén a hőségnapok száma, emiatt a napraforgók a homokos, szikes talajokon megadták magukat, ott már elkezdődött a betakarítás. Természetesen ehhez egy alacsonyabb szintű termés kapcsolódik, ez azt jelenti, hogy esetleg egy közepes termést várhatnak a gazdálkodók – tudatta Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezetője.

A közepes termés eredményeként hektáronként átlagosan 3,5 tonna termést takarítanak be, a napraforgó felvásárlási ára még nem teljesen kiforrott, a gazdálkodók mázsánként 9 ezer forint feletti árat szeretnének elérni. A jobb adottságú helyeken deszikkálás, azaz érésgyorsítás történik, de van olyan gazdálkodó, aki kivárja, hogy természetesen száradjon le a napraforgó költségmegtakarítás céljából.

Nem csak nagyobb területek között volt jelentős eltérés a csapadékeloszlás tekintetében, kisebb határrészeknél is változott az esőjárás ezen a nyáron. Az Alföldön komoly problémát okozott a mezőgazdaságban a csapadék mennyisége és eloszlása.

– A kisebb határrészeknél, kisebb távolságoknál is óriási eltérések voltak, különösen a nyár végi esők tekintetében. Augusztusban volt olyan hely, ahol 8 milliméter esőt mértek összesen, nagyon nagy volt a szórás, ezzel van szinkronban a kukorica termése is. A hőségnapok száma és a magas hőmérséklet nagyon odavágott a kukoricának, egyik napról a másikra száradtak el a zöld részek, mintha leforrázták volna őket, emiatt nem egy természetes vízleadásról van szó, hanem sok helyen kényszerérésről beszélhetünk. Ebből kifolyólag rekord termésre nem lehet számítani, a jó közepes termés realitása viszont még megvan – értékelte a kukorica helyzetét Forgács Barna.

Kényszerérés a kukoricánál

Már szeptember közepén megkezdődhet a kukorica betakarítása, a forróság miatt ugyanis beindult a kényszerérés folyamata.

– Az eső előtt mértem nedvességtartalmat, az olyan 18-20 százalékos nedvességet mutatott a száraza. Alapvetően nagy probléma volt a forró, nyár végi aszály, a kukoricatermésben igen nagy kárt okozott. Valószínű, hogy egy 20 százalékos terméskiesés lesz csak emiatt, hiszen nem biológiailag érik meg a kukorica, hanem kényszerérés indult meg. Nemcsak az alsó levelek száradtak le, hanem az összes, innentől kezdve a kukoricacső lebukott, a biológiai élet megszűnt a csőben, a szem nem tudott tovább berakódni – tudtuk meg Örvendi Lászlótól, a gazdakörök megyei elnökétől.

A silókukorica táblák is egyik pillanatról a másikra sültek le, ahol 2-3 héttel ezelőtt még rekord termést jósoltak, csak közepes termést tudtak végül betakarítani.

A vásárlók még várnak

Bár vannak kialakult értékesítési csatornák, a felvásárlást illetően akadnak nyitott kérdések, a vásárlók még kivárnak.

– A kukorica áránál alacsonyak az ajánlatok, ami egyáltalán megjelent a piacon. Előzetes információk vannak csupán, 4 ezer forint körüli árról beszélnek, ami nyilvánvalóan kedvezőtlen a termelők számára – mondta el Forgács Barna, majd hozzátette: – A kukorica árának 5 ezer forint felett kellene lennie, volt is már olyan év, amikor adtak ennyit mázsájáért. Az egyik legjelentősebb költségnem a földbérleti díj lett, s bizony Magyarországon a földek több mint 70 százalékát bérleti jogviszonyban művelik, így az utóbbi időben a földbérleti díj már nagyon drágává teszi a termelést.

Kiss Dóra

Borítókép: Felvételünk a júliusi hajdúszoboszlói határszemlén készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában