Várják a szavazatokat

2019.08.12. 17:15

Hajdú-bihari lehet az ország legszebb birtoka

A legszebb birtok nemcsak jól felszerelt, hanem praktikus, jól felépített és sikeres is a gazdasági életben. Az Év Agrárembere díj szervezői éppen ezért idén megválasztják Magyarország legszebb birtokát, a versenyben pedig hajdú-bihari gazdaságok is részt vesznek.

A szakmai zsűri a birtokokat többek között a szakmai megfelelőség, az innováció, a higiéniai szempontok, a fenntartható gazdálkodás, a környezetvédelem, a szépség, a felszereltség, illetve munkabiztonság alapján bírálják az adott kategóriákban szereplő versenyzőket. A jelöltekre online a közönség is szavazhat, a legtöbb voksot begyűjtő birtokot közönségdíjjal jutalmazzák – áll a versenykiírásban.

A 21 fős mezőnyben Hajdú-Biharból hat birtok is indul a díjért: a püspökladányi Geo-terra 96 Kft., a derecskei Bold Agro Kft., a hajdúböszörményi Béke Mg. Kft, a balmazújvárosi Virágoskút Kertészeti Kft., a tépei Balogh-Farm Tépe Kft., illetve a Baromficoop Kft.

Precíziós gazdálkodás kategóriában a Geo-Terra 96 Kft. indul, amelyet családi vállalkozásként a Veres testvérek alapítottak még a '90-es években.

Fotó: Magyarország Legszebb Birtoka

A kezdetben hathektáros termőterületüket folyamatosan bővítették, nagy hangsúlyt fektettek a szarvasmarha- és a juhtenyésztésre, emellett pedig technológiailag is sokat fejlődtek, a legkorszerűbb eszközöket igyekeznek beszerezni. A termelés mellett környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodási programban is részt vesznek, valamint több szakszervezetnek és termelői csoportoknak is a tagjai.

Ugyancsak ebben a kategóriában szerepel a Balogh-Farm Tépe Kft is, amely 1993-ban kezdett szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozni mindössze 10 hektárnyi területen.

Fotó: Magyarország Legszebb Birtoka

A gazdaságnak azóta 900 hektár földje van, amelyen többek között gabonaféléket és szántóföldi zöldségeket termesztenek. A precíziós gazdálkodással 2010 körül kezdtek foglalkozni. A térség termelőit összefogják, emellett gyakorlati helyet biztosítanak tanulók számára is. Mivel az életük jelentős részét a földeken töltik, otthonos környezetet alakítottak ki.

Gyümölcstermesztő birtokként a Bold Agro Kft száll versenybe, amelynek 150 hektáros területe kétharmadán almafák állnak.

Fotó: Magyarország Legszebb Birtoka

A gyümölcsöst precíziós gépekkel tartják karban, emellett figyelnek arra is, hogy megőrizzék az érintetlen természet jellegét is. A vállalkozás három évtizede folyamatosan fejlődik, a legmodernebb eszközök mellett arra is ügyelnek, hogy a munka biztonságos legyen, ráadásul a látogatóközpontjuk miatt bárki megnézheti a birtokot.

A Béke Mg. Kft. a szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában képviseli a megyét, ám a növénytermesztés mellett állattenyésztéssel is foglalkoznak.

Fotó: Magyarország Legszebb Birtoka

A 4 ezer hektáros területükön legfőképpen takarmányt állítanak elő a sertéstelepük és a marhatelepük állatainak részére. Különlegességük, hogy immár 8 éve egy biogázüzemük is van, így áramot is termelnek. A környezettudatosságra nagy hangsúlyt fektetnek, a talajt is eképpen művelik.

Családi gazdaságként a Virágoskút kertészeti Kft. száll versenybe a díjért, amelynek a tulajdonosa lassan négy évtizede munkálkodik, húsz éve pedig biogazdaként tevékenykedik.

Fotó: Magyarország Legszebb Birtoka

Jelenleg 680 hektáron folyik a termelés, növényeket termesztenek, illetve állatokat is nevelnek, utóbbiakat a saját üzemeikben dolgozzák fel, sonkát, kolbászt és tejtermékeket is előállítanak, amelyeket az egész országban értékesítenek. A környezetvédelem pedig biogazdálkodásként a mindennapjaik része.

Állattenyésztő birtok kategóriában a Baromficoop Kft. indul, ami egész Északkelet-Magyarországon jelen van, és integrált takarmány-termeltetéssel, baromfitenyésztéssel, keltetéssel, brojlerhizlalással foglalkozik.

Fotó: Magyarország Legszebb Birtoka

A gazdaságot működtető család már 112 éve foglalkozik baromfitenyésztéssel, ma a munka 10 istállóban folyik, amelyet egy közös folyosó köt össze, így teljesen higiénikusan tudnak dolgozni. A telepen komposztálnak, energiatakarékos eszközöket használnak, ezzel is törekednek arra, hogy minél kevésbé terheljék a környezetet.

A gazdaságokról több információ és a szavazás itt érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában