Várják a jelentkezőket

2019.07.29. 11:41

Már toborozzák a dolgozókat a berettyóújfalui börtönkórházba

Egy több mind 10 milliárdos beruházás kerül a térségbe, 200 új munkahely létesül Berettyóújfaluban.

Fotó: Kovács Péter

Gőzerővel építik, és a tervek szerint 2020 végére elkészül az országban egyedülálló, a mellette lévő Gróf Tisza István kórházzal majdan szimbiózisban lévő Büntetés-végrehajtási Egészségügyi Központ. Berettyóújfalu központjában munkaerő toborzó irodát nyitott az Országos Büntetés-végrehajtási Intézet hétfőn.

Fotó: Kovács Péter

Elsősorban olyan kollégák jelentkezését várják, akik önkéntesen, önkéntes vállalás alapján hozzájárulnak a hivatásos jogviszony létesítéséhez. 18. életévüket betöltötték, állandó belföldi lakóhellyel rendelkeznek, büntetlen előéletűek, magyar állampolgárok, legalább középfokú iskolai végzettségük van, egészségi, pszichikai, fizikai alkalmassági követelményekben megfelelnek a hivatásos szolgálathoz meghatározott elvárásokhoz – tudtuk meg a megnyitón Sipos János bv. ezredestől, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság Humán Szolgálatának megbízott vezetőjétől.

Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: azon túlmenően, hogy létrejön a modern, korszerű, XXI. századnak megfelelő egészségügyi központ, abból a polgári lakosság is profitál. A térség kórháza a kormány ígéretének megfelelően 1,6 milliárd forint értékű gép és műszerbeszerzést kap. Művese kezelésre is lehetőség nyílik és lesz MRI is.

Köszöntőjét azzal kezdte, nem hallgathatják el, hogy rögös út vezetett az országban egyedülálló intézmény építkezésének elkezdéséig. Annak idején a lakosságnak voltak észrevételei, ellenérzései, volt a létesítésről népszavazás, majd a képviselő-testület újfent kiállt a korábbi döntése mellett, hogy Berettyóújfaluban épüljön meg a BV egészségügyi központ.

Hasznát látja az egész Bihar

- Reméljük, a következő időszak azokat az optimista embereket fogja igazolni, akik a létesítés mellette álltak. Magyarország mindent megtesz azért, hogy a fogvatartottak, továbbá a fogvatartottak közül az egészségügyi ellátásra szorulók megfelelő körülmények közé kerüljenek. A börtönök építése halad a maga útján, közülük egy 500 férőhelyes Komádiban valósul meg. Arról pedig kormánydöntés született, hogy a büntetés-végrehajtási intézet egészségügyi központja Berettyóújfaluban legyen – fogalmazott Vitányi István, aki az újfaluiak döntését hasznosnak nevezte, hiszen azon túl, hogy egy több mint 10 milliárdos beruházás kerül a térségbe, 200 új munkahely is létesül Berettyóújfaluban. Ez pedig ott különösen hasznos, ahol az országos átlagot jóval meghaladó arányú a munkanélküliség.

A politikus kitért arra is, hogy a civilek és az elítéltek találkozására a lehető legkevesebb lehetőség lesz. Ez – reméli – azokat is hallgatásra fogja bírni, akik eddig nem tetszésüket fejezték ki a BV egészségügyi intézmény Berettyóújfaluba települése miatt.

Fotó: Kovács Péter

- Itt szimbiózisban fog élni a büntetés végrehajtási intézet egészségügyi központja és a Gróf Tisza István kórház. Reméljük, az új intézmény is hozzájárul majd Berettyóújfalu és térségének gazdasági fellendüléséhez, hiszen a BV-intézet egészségügyi központja nagyon sok szolgáltatást fog vásárolni Berettyóújfaluban, a kórháztól, az itteni termelőktől, beszállítóktól – folytatta a politikus, aki hozzátette, hogy Bihar dinamikus fejlődéséhez hozzájárul a BV intézet létesítése is, egyre többen fognak ide költözni, és ezzel ezzel megoldódik Bihar egyik legnagyobb problémája, a népességfogyás.

Bónácz János alpolgármester hangsúlyozta: ez a beruházás nagyon fontos Berettyóújfalunak. Idén májusban elhelyezték az alapkövet. Most egy toborzóirodát adnak át. Reményei szerint sok helyi vagy környékbeli fiatal jelentkezik majd munkára. A BV egészségügyi intézmény sokféle munkát kínál. A település életében fontos az új beruházás, amely megakadályozza a további elvándorlást vagy a már itt lakók életében hozhat pozitív változást.

Akit kell, beiskoláznak

- A munkaerő toborzó iroda megnyitásával hivatalosan is megkezdődik a Büntetés-végrehajtási Egészségügyi központ személyi állományának összeállítása. A klasszikus felügyelő pozíciók mellett az új intézményben kiemelt szerepük lesz az egészségügyi szakdolgozóknak. Tehát a kiválasztás során egyértelműen előnyben részesítik a gyakorló ápolókat, szakápolókat, diplomás ápolókat, orvosi végzettségűeket – mondta Sipos János bv. ezredes az iroda megnyitóján hozzátéve, hogy az egészségügyi végzettséggel nem rendelkezőket beiskolázzák. Az iroda munkanapokon 8-14 óra között, szerdán 18 óráig van nyitva.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában