kánikula

2019.06.17. 19:52

Hajdúnánáson több víz fogyott, mint amennyit a kút adott

Víztakarékosságra kérték a hétvégén a nánásiakat a biztonságos ivóvíz ellátás miatt.

Fotó: Kiss Annamarie

A Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. tájékoztatása szerint erre azért volt szükség, mert a városban a mélyfúrású kutakból kitermelhető nyers víz mennyisége kevesebb volt a fogyasztók által igényelt ivóvíznél. A rendszer egy idő után nem tudta kezelni a tartósan megnövekedett vízigényeket.

A szolgáltató ezt tapasztalva megkereste az önkormányzatot és közreműködésüket kérte, hogy juttassanak el egy víztakarékossági tájékoztatót a felhasználókhoz. Ebben egyebek között arra hívták fel a figyelmet, hogy lehetőleg ne ivóvízzel locsoljanak és ne azzal töltsék fel a medencét. Mivel érzékelhetően ezek után sem fogyott kevesebb ivóvíz, ezért csökkentett víznyomással üzemelt a vízmű. Így lehetett csak megelőzni a rendszer leürülését és a több órás vízhiányt.

Amennyiben a vízelvétel tartósan meghaladja a kutakból kitermelhető vízmennyiséget, akkor hasonló mértékű nyomáscsökkenés a továbbiakban is előfordulhat. A megyében több „egy kutas” (egy víztermelő kúttal rendelkező vízellátó rendszer) technológia üzemel, ezért a kútnál fellépő műszaki probléma, esetleg a rendszer leürülését okozó meghibásodás máshol is eredményezhet hasonló helyzetet. A TRV Zrt. műszaki üzemeltető kollektívája azonban a nap 24 órájában dolgozik éppen azért, hogy ennek előfordulási esélye a lehető legkisebb legyen.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában