360 fokos videó

2019.05.21. 14:00

Tehén is nyerhet (szépség)versenyt

Kicsinosították, így a versenyen „dívaként” vonult Göndör.

Fotó: Hírek 360

Május második hétvégéjén Hódmezővásárhelyen tartották a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat, ahol megválasztották az ország legszebb tehenét. A Biharnagybajomról érkező holstein-fríz szarvasmarha Göndör névre hallgat. Az ötéves állat gazdája, Madar László pénznyereményt és több díjnyertes bika örökítőanyagát vihette haza, hála a kitartó munkának.

Nem ő az egyetlen

A fajtára a magas tejtermelés, a nagy mennyiségű folyadékleadás jellemző. – Ez a típusú tehén megközelítőleg 12 ezer kilogramm tejet ad le egy évben; naponta ez 45–50 kilogramm tejnek felel meg állatonként – tudtuk meg Madar Lászlótól, a telep szarvasmarhaágazat-vezetőjétől. A Göndör elnevezés nem egy szokványos név egy tehénnek, viszont kiderült, nem a díjnyertes állat az egyetlen, amely ezzel a névvel él a biharnagybajomi telepen. – A borjúk mindig az anyjuk után kapják a nevüket. Most jelenleg tizenegy Göndör névre hallgató tehén termel az állományunkban – mondta el a szakember – és az ország legszebb tehénének járó címet nem is olyan könnyű elnyerni, mint azt sokan gondolnánk.

Hosszú az út

A versenyt megelőző hetek azzal telnek, hogy a kiválasztott tehenet megnyírják, nap mint nap fürdetik, a gondozója megtanítja „kecsesen” sétálni, emellett kézhez szoktatják az állatot. Közvetlenül a kiállítást megelőző éjszaka utoljára megnyírják, és megigazítják a hát vonalát. A verseny napján pedig lelakkozzák, hogy szép fényes legyen a szőre. A telep vezetője a jövőről úgy nyilatkozott, hogy nagyon reméli, hogy a következő évben is sikereket fognak elérni Göndörrel, azonban egyelőre az idei Farmer Expóra készítik fel a tehenet.


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera háta mögött! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában