Helyi gazdaság

2019.02.09. 13:31

Continental és Debreceni Egyetem: együttműködés a kulcs

<strong>A munkaerőpiacon gyakorlati képzést és azt követően munkalehetőséget biztosít a Continenal az egyetemen végzett hallgatóknak.</strong>

A munkaerőpiacon gyakorlati képzést és azt követően munkalehetőséget biztosít a Continenal az egyetemen végzett hallgatóknak.

Prof. Dr. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora és Lukas Juránek, a Continental Powertrain Hungary Kft. ügyvezető igazgatója stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, a Debreceni Egyetemen, február 8-án, péntek délután.

A hamarosan felépülő debreceni gyár a 2019/2020 tanévtől csatlakozik a Debreceni Egyetem képzéseihez, melynek keretében a villamos- , mechatronikai-, gépész- és vegyészmérnöki szakon Continental-specifikus oktatási modulokat is tanulhatnak az érdeklődő hallgatók.

- A Continental Powertrain Hungary Kft. ügyvezető igazgatója Lukas Juránek a következő gondolatokat osztotta meg az eseményen: – Egy második otthonra találtunk Debrecen városában, ebben az épületben, a Debreceni Egyetemen. Egy nagyon fontos út első lépéseit tesszük meg a megállapodás jóvoltából. Az oktatás és tanulás, mint az egyik meghatározó eleme bármilyen fejlődésnek, kiemelt terület, ezért együttműködésben Debrecennel, illetve a város oktatási intézményeivel közösen kívánjuk ezt alakítani – mondta el a Continental Powertrain Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a beszédében.

Továbbfejlődés

A Continental technológiai vállalat szakmai gyakorlatokat szervez és gyakorlati helyet biztosít a Debreceni Egyetem tanulóinak, továbbá munkalehetőséget ajánl fel a kiválasztott hallgatóknak. A cég továbbképzési programokkal és diplomaterv-pályázatokkal is segíti az egyetem hallgatóit, emellett együttműködnek a felnőttképzési programok területén is.

Az ünnepségen az egyetem rektora kihangsúlyozta nagyon lényeges az együttműködés szempontjából az is, hogy a felsőoktatásban megjelent a harmadik misszió, a vállalati kapcsolatok fejlesztése.

– A régióban felmerülő munkaerő-piaci igények tették szükségessé az egyetem műszaki és informatikai képzéseinek fejlesztését. 2017 tavaszán hozta létre az intézmény a Műszaki és Informatikai Kabinetet Palkovics László miniszter, az ország első és egyetlen járműtudós akadémikusa közreműködésével. Célunk, hogy az utánpótlásképzés mellett a kutatás-fejlesztést is megfelelően tudjuk támogatni. Bízunk benne, hogy a most aláírt együttműködés az egyetemi oktatók-kutatók és hallgatók számára egyaránt kiváló lehetőségeket hoz – közölte Prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektor.

Csak most kezdődik

Részt vett az ünnepségen Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, aki elmondta, hogy ez a megállapodás nemcsak Debrecen, hanem Magyarország szempontjából is meghatározó esemény.

– Azok a vállalatok, amelyek úgy döntöttek, hogy Debrecenbe gyártást, esetlegesen kutatás-fejlesztést hoznak, mind élni akarnak a helyi szakmai igénnyel. A folyamat csak most kezdődik, hiszen a kormány elé kerül a debreceni fejlesztési programokon belül egy olyan javaslat, ami jelenős összeget fog tartalmazni az egyetem műszaki képzésének a fejlesztésére – zárta beszédét Palkovics László.

Csapatmunka

Az aláírási ceremónián Debrecen polgármestere kiemelte, közel két évig folytak a tárgyalások, amíg megszületett az az ideális döntés, hogy Debrecen lehet a világ egyik leginnovatívabb vállalatának új központja Magyarországon.

Debrecen vonzereje, a Debreceni Egyetem a Continental együttműködésének köszönhetően jelentős mértékben növekszik. A város és az egyetem nagyon stabil jövőképet tud kínálni azoknak a fiataloknak, akik Debrecent választják továbbtanulásuk helyszínél – hangsúlyozta Papp László. Hozzátette, olyan tudásigény jelenik meg a Continental által a városban, amelynek kiszolgálása a legkomolyabb és legelkötelezettebb együttműködést igényli a város, a kormányzat és a Debreceni Egyetem között, ezért fontos a ma szentesített megállapodás.

Kihasználni a lehetőséget

– Stratégiai projektnek ítélem meg ezt az együttműködést. A járműipar a digitális világ és az automatizálás felé halad, így a jövőben mindenképp szeretnénk képzést nyújtani az egyetemistáknak, hogy megfelelő kompetenciát építsenek ki már az egyetemi tanulmányaik során – számolt be Wágner János, a Continental Powertrain Hungary Kft. ipari mérnökség igazgatója. A szakember úgy vélekedett: – Ha jelentkezik Debrecenbe egy egyetemista hallgató, akkor a célunk, hogy megteremtsük neki a tanulmányaihoz szükséges készségeket, amivel tud élni a Continental gyáraiban. A tervünk az, hogy a jövőben egy megadott vonalvezetésben feltöltsük a mérnöki állományt és ez egy jó lehetőség álljon rendelkezésre a diákok számára is – tanácsolta Wágner János.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában