Helyi gazdaság

2017.07.18. 09:17

Az export húzhatja fel a vállalati szektort

Budapest - Az iparágakat tekintve a szolgáltató cégek profitkilátásai a legoptimistábbak.

Budapest - Az iparágakat tekintve a szolgáltató cégek profitkilátásai a legoptimistábbak.

A következő egy év során a hazai nagyvállalatok 2,2 százalékos árbevétel-növekedésre és 1,4 százalékos profitbővülésre számítanak. Ez mérséklődést jelent a tavalyi kilátásokhoz képest, ugyanakkor az exportpiacok árbevétel-növekedését tekintve javuló trend látható a várakozásokban.

Mérséklődés

A mostani várakozások a nagyvállalati szektor pénzügyi eredményei növekedésének mérséklődését mutatják, hiszen egy éve ilyenkor 2,9%-os árbevétel és 2,2%-os profitnövekedést vártak a cégvezetők. A szerényebb várakozások annak tudhatók be, hogy a cégek legnagyobb része inkább a jelenlegi pénzügyi eredményekkel tervez a következő egy év során is. Az árbevétel-változást tekintve ez a cégek 62%-át jelenti, míg a profit esetében 72%-uk számol az aktuális nyereséggel.

Mentőöv lehet

A felmérés adatai szerint elsősorban az exportpiacok húzhatják felfelé az árbevételeket a következő egy évben, hiszen míg a belföldi piacokon a nagyvállalatok csupán 23 %-a vár bevétel-növekedést, addig ez az arány a külföldi értékesítésben eléri a 37%-ot. Úgy tűnik, jelenleg a nagyobb cégeknek áll a zászló, ugyanis az árbevételt és profitot tekintve is az átlagnál nagyobb arányban számítanak bővülésre. Az iparágakat tekintve a szolgáltató cégek profitkilátásai a legoptimistábbak, hiszen ebben a szektorban az átlagot jóval meghaladó profitnövekedésre számítanak (4,3%). Ezzel szemben a kereskedelmi cégek az adózás előtti nyereség csupán 1,5%-os növekedését várják a következő egy évben.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában