Helyi gazdaság

2017.03.01. 10:29

Mindent elvert a jég, vagy tarolt az aszály?

Budapest - A szabályozási változtatással a gazdálkodók több jogos kártalanításhoz juthatnak.

Budapest - A szabályozási változtatással a gazdálkodók több jogos kártalanításhoz juthatnak.

Nem az eddigi üzemi szinten, hanem károsodott növénykultúránként kell elérniük ezentúl a mezőgazdasági termelőknek legalább 15 százalékos hozamérték-csökkenést ahhoz, hogy kártalanítást kaphassanak az állami kárenyhítési rendszerből.

Túl szigorú volt

A törvénymódosítási javaslat szerint a változtatással a gazdálkodók több jogos kártalanításhoz juthatnak. A mostanáig alkalmazott gyakorlat túl szigorú volt, miközben az állami kárenyhítési alapban mára 24 milliárd forint kifizetetlen forrás halmozódott fel. A könnyítéshez Brüsszel előzetesen hozzájárult, így azt már 2017-ben alkalmazni lehet, ha a parlament a törvénymódosítást megszavazza. Könnyítené a mezőgazdasági termelőknek járó kártérítések kifizethetőségét a törvénymódosítási javaslat.

A javaslat lényege

A mezőgazdasági termelők ezentúl már akkor jogosultak lesznek kártérítésekre az állami kárenyhítési rendszerből, ha egy-egy növénykultúrájukban a hozamérték-kiesés eléri a 15 százalékot a természeti károk miatt. Ezzel jelentősen enyhülne az eddigi szabályozás, mivel mostanáig a 15 százalékos hozamérték-csökkenést üzemi szinten kellett kimutatni. A 15 százalékos üzemi szintű hozamérték-kieséssel az volt a baj, hogy egy-egy gazdaságban a nem károsodott növénykultúrák hozamérték-többlete sok esetben kioltotta a károsultak hozamérték-csökkenését. Így a termelőket hiába érte egy-egy kultúrájukban komoly kár, az állami kártérítésekre sokszor nem váltak jogosulttá.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában