Helyi gazdaság

2017.03.01. 12:59

Ilyen növekedést még nem látott a (pénz)piac!

Budapest - Egy támogatás segítheti az egyébként is folyamatosan bővülő igény kielégítését.

Budapest - Egy támogatás segítheti az egyébként is folyamatosan bővülő igény kielégítését.

A 90-es évek óta nem volt olyan robbanásszerű növekedés a bankkártya-elfogadó terminálok kiépülésében, mint ami idén várható. A jelenlegi mintegy 100 ezer elfogadóhely 30 ezer új terminállal bővülhet egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium által biztosított 2,4 milliárd forintos támogatási keret felhasználásával, melynek révén terminálonként 80 ezer forintos vissza nem térítendő támogatás érhető el. A cégek részéről felmerülő évről évre növekvő igény így felgyorsult ütemben valósulhat meg – tájékoztat a K&H közleményében.

Cafeteriához is…

Magyarországon a kettős bankrendszer kiépülésével a 90-es években jelentek meg a bankkártya-elfogadó helyek, majd az elmúlt több mint 20 évben több mint 100 ezer terminál került használatba. „A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly decemberben 2,4 milliárd forint támogatási keretet allokált új terminálok kiépítésére, ami az elmúlt 20 év legnagyobb ilyen irányú fejlesztése lesz a piacon, és igen látványos, 25-30 százalékos növekedést eredményezhet idén az elfogadóhelyek számában” – mondta el Országh Mihály, a K&H Kkv disztribúció vezetője.

A jelenlegi támogatási keret igénylői között lehetnek új és már működő vállalkozások is, van azonban néhány kitétel, így csak olyan elfogadóhelyen vehető igénybe a támogatás, ahol 2016. december 7. előtt még nem volt elérhető a bankkártya elfogadás, illetve kizárólag olyan berendezésekre, amelyek színes érintőkijelzővel rendelkeznek és egyérintéses fizetési tranzakcióra is alkalmasak. „Ezek az eszközök a legnépszerűbb kártyatípusok elfogadására használhatók, tehát bankkártya, hitelkártya és cafeteria kártya elfogadóhelyként is működnek” – tájékoztatott Országh Mihály.

Nagykereskedések

Jelenleg leginkább a kiskereskedelemben érezhető az egyérintéses kártya elfogadóhelyek iránti igény intenzív növekedése. A szakember szerint az újonnan induló cégek már eleve felmérik, hogy üzletük sikerességéhez, fejlesztéséhez erre a szolgáltatásra is szükség van, így ők sokkal nyitottabbak a bankkártya-elfogadó helyek telepítésére. Most viszont azok a már működő vállalkozások is kedvet kaphatnak, akik eddig vonakodtak.

A támogatást igénylők egy további fontos körét jelenthetik azok a jövedéki termékeket árusító nagykereskedések, amelyeknél a jövedéki törvény idei változásai szerint április 1-jétől kizárólag bankkártyával vagy átutalással fizethetnek kiskereskedelmi partnereik.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában