Helyi gazdaság

2016.06.20. 16:34

Aláírták az Erste Bank-részesedés vásárlási szerződését, az állam 38,9 milliárd forintot fizet a 15 százalékért

Budapest - A magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselői hétfőn aláírták az Erste Bank Hungary 15-15 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló szerződést Budapesten; a magyar állam a részesedésért 38,9 milliárd forintot fizet.

Budapest - A magyar kormány és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) képviselői hétfőn aláírták az Erste Bank Hungary 15-15 százalékos részesedésének megvásárlásáról szóló szerződést Budapesten; a magyar állam a részesedésért 38,9 milliárd forintot fizet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az aláírás után kifejtette, a magyar állam nevében a Corvinus Zrt. vásárolja meg az Erste Bank Hungary Zrt. 15 százalékos kisebbségi tulajdonrészét.

Felidézte, hogy tavaly februárban az EBRD-vel abban állapodott meg a magyar kormány, hogy a korábbiaknál szorosabban együttműködnek a magyar gazdaság szempontjából fontos pénzügyi kérdésekben. A kormány azt is vállalta, hogy jelentősen mérsékli a bankrendszer terheit, hogy a hitelezési aktivitás bővüljön. Így ígéretéhez híven több lépcsőben csökkentette a bankadót, együttesen mintegy 80 milliárd forinttal - tette hozzá a miniszter.

A magyar állam a részesedésért 38,9 milliárd forintot fizet, az árat külső szakértőkkel, piaci értékeléssel alakították ki - mondta.

A nemzetgazasági miniszter rámutatott: az EBRD az elmúlt időszakban mindent megtett, hogy növelje szerepét a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer fejélesztésében, az Erste pedig eddigi, Magyarország melletti hosszú távú elkötelezettségének megfelelő üzleti tevékenységet folytatott.

Kiemelte: a kormány nagyon fontosnak tartja az Erste Banknak a magyar gazdaság növekedését támogató hitelezési tevékenységét. Az Erste Bank már korábban is egyértelműen kifejezte hosszú távú elkötelezettségét Magyarország iránt, és azt a szándékát, hogy a hitelezési aktivitását jelentős növeli, a most létrejött ügylet tovább erősíti a bizalmat az egyik legnagyobb magyarországi bank és a kormány között - tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály kiemelte: a magyar kormány célja, hogy a növekedés elősegítése érdekében a bankok hitelezési aktivitása erősödjön, valamint az, hogy stabil háttér megteremtésével segítse a magyar bankrendszert és ezáltal járuljon hozzá a növekedéshez.

Az EBRD-vel kötött megállapodás szavai szerint ahhoz is hozzájárult, hogy különböző nemzetközi szervezetek az elmúlt időszakban egyre pozitívabban értékelik Magyarország gazdasági teljesítményét, az egyik rangos nemzetközi hitelminősítő már felminősítette a magyar államadósság besorolását.

Varga Mihály az Erste-tranzakció néhány részletéről elmondta: a bankot továbbra is az Erste fogja irányítani, a magyar kormány egy-egy tagot delegál a bank igazgatóságába és a felügyelőbizottságba. Kifejtette: emellett a szerződés megfelelő biztosítékokat is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a magyar állam megfelelő szavatossági és kártérítési rendszerben jut a banki részesedéshez. A kormány a tranzakcióról az Európai Bizottságot tájékoztatta, lefolytatták az előzetes versenyjogi egyeztetéseket, és ezek eredményeként aláírhatták a szerződéséket.

Phil Bennett, az EBRD alelnöke elmondta: Az EBRD a befektetéssel olyan, magánkézben lévő bankot támogat és erősít meg, amely sikerrel küzdötte le a pénzügyi világválság hatásait és elkötelezett a régió iránt. Az erősebb tőkebázis hozzájárul az Erste Bank Hungary növekedési terveinek megvalósításához, amelynek része a hitelezés növelése, és ezáltal a pénzügyi közvetítői szerep fejlesztése, valamint a reálgazdaság támogatása - fűzte hozzá.

Friedrich Rödler, az Erste Bank Csoport felügyelőbizottságának elnöke rámutatott: azt szeretnék, hogy a magyar kormány és az Erste Csoport között tartós és stabil kapcsolat legyen. Az Erste a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb bankcsoportja, és elkötelezett a magyar piac iránt, egyúttal sikeres és operatív együttműködésre törekszik a magyar kormánnyal - emelte ki Friedrich Rödler.

A magyar kormány, az EBRD és az Erste közös közleménye szerint a tranzakció zárását megelőzően az Erste Csoport megerősíti az Erste Bank Hungary tőkehelyzetét annak érdekében, hogy a bank fenntartható módon biztosíthasson hitellehetőségeket a magyar gazdaság szerepelőinek. A tőkeemelés utáni vételár 1,1-szeres könyv szerinti értéknek [P/BV arány] felel meg. Az EBRD és a Corvinus Zrt. azonos áron jut a részvénycsomaghoz - olvasható a közleményben.

Arra a kérdésre, hogy a költségvetésben csak 32 milliárd forintot irányoztak elő a banki tulajdon megszerzésére Varga Mihály azt válaszolta, az értékelés meggyőzte a kormányt arról, hogy érdemes többet fizetni a 15 százalékért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában