Helyi gazdaság

2016.04.04. 09:34

Szakadékba zuhant tejár

Debrecen - A MOSZ szerint a termelők többsége napi több százezer forintos veszteséget szenved el.

Debrecen - A MOSZ szerint a termelők többsége napi több százezer forintos veszteséget szenved el.

60 forint. Kistermelőknek 50. Ezt az árat ajánlja egy liter tejért a feldolgozók egy része a termelőknek. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint ez az ár a már amúgy is padlóra került ágazatot végleg kivérezteti, a termelők tömegével fogják abbahagyni a tejtermelést. A két év alatt gyakorlatilag megfeleződő átvételi árak mellett a termelők többsége napi több százezer forintos veszteséget szenved el.

Nem szolidaritás kell

Sem az Európai Bizottság új intézkedési csomagjától, sem a kormány által meghirdetett intézkedési tervtől nem várható érdemi javulás. A beígért új nemzeti támogatások nagy része nem pluszforrást jelent az ágazatnak, hanem egy meglévő és a tejtermelők által évek óta igénybe vett támogatás előrehozott kifizetését, míg a fennmaradó részt a tejtermelés döntő hányadát adó gazdálkodók nem, vagy minimális mértékben tudják igénybe venni. A termelők nem szolidaritást várnak, hanem azt, hogy a kormány végre tegyen valamint az irreálisan alacsony áron érkező importtermékekkel szemben, tegyen valamint az áfacsalások ellen – csökkentse a tej és tejtermékek áfakulcsát –, kényszerítse ki a jogszabályokba foglalt tisztességes forgalmazói magatartást.

Bumeránghatás

Most ütnek vissza a kormány azon, leginkább a fő tejtermelő gazdaságokat érintő döntései – földhasználat korlátozása, alaptámogatás elvonása –, amelyek következtében amúgy is jelentősen romlott a tejtermelők jövedelmi pozíciója, mivel megszűnt az a lehetőség, hogy a növénytermesztés eredményeit az állattartás veszteségeinek finanszírozására fordítsák. A fokozódó veszteségek miatt egyre több termelő kénytelen felhagyni a tejtermeléssel, így enyhíteni kell az állattartók számára előírt állomány fenntartási és foglalkoztatási kötelezettségeken, hogy elkerülhető legyen a vállalkozás egészének a csődje, ami a jelenleginél is nagyobb problémákat okozhat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában