Helyi gazdaság

2015.06.04. 09:44

Saját zsebre dolgoztak

Budapest - Egyszerűen eltették a területalapú támogatásokat a csúcshivatal alkalmazottai.

Budapest - Egyszerűen eltették a területalapú támogatásokat a csúcshivatal alkalmazottai.Vádat emelt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korábban vezető beosztású alkalmazottaival szemben a Fővárosi Főügyészség. A szervezet szerint ugyanis a volt MVH dolgozók hivatali feladataik ellátása közben jogosulatlanul tették zsebre a területalapú támogatások egy részét, és ezzel mintegy százhúszmillió forintos hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Bűnszervezet

A csalás végrehajtásához egy bűnszervezetet is kiépítettek, ezért a főügyészség további 82 személlyel szemben is vádat emelt. Visszaéltek a területalapú támogatásokkal az MVH volt alkalmazottai, ezért a Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellenük – számolt be a hvg.hu. A vádirat szerint a vezető beosztású alkalmazottak hivatali feladataik ellátása közben észlelték, hogy az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatási rendszerben sok olyan földterület van, ahová a jogosultak nem nyújtanak be támogatási kérelmet. Ezért az első- és másodrendű vádlott – akik az MVH vezető beosztású tisztségviselői voltak – további, összesen nyolcvankét bűntárs bevonásával jogellenesen megszerezték ezeket az összegeket. A csalással mintegy százhúsz millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

Régi ismerősök

Az elsőrendű vádlott széleskörű kapcsolatokkal rendelkezett, ezért a területalapú támogatás jogosulatlan megszerzésére egy bűnszervezetet épített ki, amelybe elsősorban régi ismerőseit szervezte be. A bűntársak feladata a támogatást névlegesen igénylő további személyek felkutatása volt, akik közreműködésével a valótlan tartalmú támogatási kérelmeket benyújthatták. A bűnszervezet 2013-ban már 46 cég és 37 magánszemély beszervezésével összesen közel másfél milliárd forint támogatást igényelt jogosulatlanul, amelyeket már nem kaphattak meg, mivel elkezdődött a büntetőeljárás. A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette a törvény szerint öt évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában