Helyi gazdaság

2013.05.03. 16:32

EU-prognózis - Fidesz: Magyarország kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól

Budapest, 2013. május 3., péntek (MTI) - A Fidesz reméli, hogy az Európai Bizottság igazságos döntést hoz és nem alkalmaz kettős mércét, így Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól - reagált a bizottság pénteken nyilvánosságra hozott előrejelzésére Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője.

Budapest, 2013. május 3., péntek (MTI) - A Fidesz reméli, hogy az Európai Bizottság igazságos döntést hoz és nem alkalmaz kettős mércét, így Magyarország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól - reagált a bizottság pénteken nyilvánosságra hozott előrejelzésére Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője.

"Azt reméljük (..., )hogy az Európai Bizottság valóban igazságos döntést fog hozni, reméljük, hogy nem fog közrejátszani a döntésében a kettős mérce, reméljük, hogy a valóságos gazdasági adatok alapján fog dönteni, és akkor kikerül Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól" - mondta a politikus sajtótájékoztatón.

Arra a felvetésre, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős alelnöke szerint van esély erre, de ehhez az szükséges, hogy a kormány további intézkedéseket tegyen, hogy a hiány a három százalékos küszöbérték alatt maradjon, Zsigó Róbert kijelentette: nem gondolják, hogy bármilyen intézkedésre szükség lenne a költségvetéssel kapcsolatban. Szerinte a 2013-as költségvetésben elegendő tartalék és mozgástér van arra, hogy ha bármilyen kisebb kiigazításra szükség van, akkor meg tudják tenni.

Ugyanakkor úgy vélte: Magyarország 2010 óra befutott pénzügyi-gazdasági pályáját nézve, "egy kicsit talán jobb indulatú is lehetett volna az Európai Bizottság", amely három éve mindig rosszabb adatokat közölt az államháztartási hiány tekintetében, mint a magyar kormány, de eddig még mindig a kabinet előrejelzései igazolódtak be.

Hangsúlyozta: nagyobb EU-s tagországok "ha vért izzadnak", akkor sem tudnak olyan teljesítményt elérni, mint Magyarország az elmúlt években. Szerinte 2010-ben, a kormányváltáskor katasztrofális helyzetben volt Magyarország, mára azonban az ország a saját lábán áll, és képes a magyar családokat segítő intézkedéseket hozni, például a rezsicsökkentéssel és a családi adókedvezménnyel. Azt is kiemelte, hogy az elmúlt években sikerült növelni a foglalkoztatást és kezelni a devizahitelesek problémáját is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy míg a baloldali kormányoknak, 2004. május 1-je, uniós csatlakozásunk óta egyszer sem sikerült 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, ez mostani kabinetnek 2010 óta minden évben sikerül.

Úgy vélte: a Gyurcsány-Bajnai korszak embereinek az a jó, ami Magyarországnak rossz, ők mindig annak örülnek, ha uniós bírálat éri Magyarországot. "A maffiabaloldal emberei nem képesek a magyar emberek oldalára állni" - fogalmazott.

Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozott prognózisa idén 0,2, jövőre 1,4 százalékos magyar GDP-növekedést jósol. Az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által pénteken Brüsszelben közzétett tavaszi gazdasági-pénzügyi előrejelzés szerint ebben az évben 3,0 százalékos 2014-ben pedig 3,3 százalékos lesz a magyar költségvetési hiány. Az Európai Bizottság téli prognózis még 3,4 százalékos államháztartási hiányról szólt idénre és jövőre is.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában