Helyi gazdaság

2013.02.28. 15:09

Fidesz: a baloldal újra be akarja vezetni a tandíjat

Budapest, 2013. február 28., csütörtök (MTI) – A baloldal újra be szeretné vezetni a tandíjat, amivel megakadályoznák, hogy a szegény családok gyermekei a megfelelő tudáshoz jutva boldogulhassanak az életben – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a fideszes Kucsák László.

Budapest, 2013. február 28., csütörtök (MTI) – A baloldal újra be szeretné vezetni a tandíjat, amivel megakadályoznák, hogy a szegény családok gyermekei a megfelelő tudáshoz jutva boldogulhassanak az életben – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a fideszes Kucsák László.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának tagja a baloldali ellenzék csütörtökön lezárult oktatáspolitikai egyeztetéssorozata kapcsán kijelentette, ugyanazok ültek egy asztalhoz, akik korábban tönkretették az oktatáspolitikát, akiknek tevékenységét bezárt iskolák, megcsapolt pedagógusbérek, fenntarthatatlan felsőoktatási intézmények, elbocsátott vagy megalázott pedagógusok jellemezték.

A baloldal veszélybe sodorta a fiatalok jövőjét is, amikor be akarta vezetni a tandíjat, de ezt a Fidesz által kezdeményezett népszavazás meggátolta – folytatta. Szerinte a napi hírekből tudni lehet, hogy újra erre készülnek, amivel elzárnák a lehetőséget a szegény családok gyermekei elől, hogy megfelelő tudáshoz jutva boldoguljanak az életben.

A baloldali kormányok "kísérleti teleppé" változtatták az oktatásügyet, de Magyarország nem kér ebből – mondta a képviselő.

Hangsúlyozta, a Fidesz-kormány határozott lépéseket tett annak érdekében, hogy helyreállítsa a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülését, emellett állami működtetésbe vette a kistelepülések oktatási intézményeit és biztosítani fogja a felsőoktatási intézmények fenntarthatóságát.

A baloldali ellenzék oktatáspolitikai egyeztetéssorozata csütörtökön egy közös nyilatkozattal zárult le, amelyet az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben Együtt Magyarországért Párt képviselői írtak alá, rögzítve: amint lehetőségük lesz rá, ismét 18 évre emelik a tankötelezettségi korhatárt és megszüntetik a hallgatói szerződéseket. A nyilatkozatot ismertető MSZP-s Hiller István elmondta: az önfinanszírozó felsőoktatást színvonalromboló rögeszmének tartják. Közölte, egy hónapon belül elkészül az a hatástanulmány, amely a tandíjmentes felsőoktatás lehetőségét vizsgálja. A most elfogadott dokumentum így erről mindössze azt tartalmazza: a hallgatói teljesítmény és a szociális helyzet függvényében bővíteni akarják a felsőfokú tanulmányokhoz való hozzáférés lehetőségét. A DK-t képviselő Szabó Zoltán azt jelezte, pártja elkerülhetetlennek tartja a méltányos, szociális ösztöndíjrendszerrel párosuló tandíj bevezetését.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában