2025.04.26. 14:59
Hortobágyi csikósleves is készült a 18. Sárrét Íze Fesztiválon – fotókkal, videóval!
Hagyományőrző felvonulással kezdődött a gasztrofesztivál szombaton Nagyrábén. A Sárrét Íze Fesztivál idén is sokakat vonzott, rengetegen mérték össze főzőtudásukat.
Nagykorú lett a Sárrét Íze Fesztivál, ugyanis idén 18. alkalommal várta a séfeket és kuktákat szombaton Nagyrábén, ahol mintegy hetven főzőcsapat, három kategóriában mérte össze főzőtudását. A Haon stábja a reggeli órákban érkezett a helyszínre, így még volt idő arra, hogy a megnyitó előtt feltérképezzük a terepet, és elkérjük a recepteket. A gasztronómia sárréti ünnepe minden évben nagyon közkedvelt és temérdek embert vonz Nagyrábé közösségi terére. A főzőverseny résztvevői az ismert, magyar fogások mellett idén is megmutatták, a különleges fogások sem fognak ki rajtuk.

Forrás: Vida Márton Péter
Sárrét Íze Fesztivál programok
Az illatok magáért beszéltek a gasztrofesztiválon, az ízletes fogások már 8 óra után rotyogtak a bográcsokban, üstökben. A sátrak alatt sörpadokon, asztal mellett koccintottak a versenyzők, miközben a reggelijüket fogyasztották. Jó volt látni, hogy minden korosztály képviseltette magát a rendezvényen, barátok, munkatársak és családtagok is „ringbe szálltak”, hogy övéké legyen a verseny végén a trófea.
Hiába reggelizés után szlalomoztunk a sátrak között, egyszerűen nem tudtuk levenni a szemünket a friss, ropogós kenyérről és a füstölt szalonnáról, no meg a csinosra vágott paprikáról és paradicsomról. Természetesen szíverősítőből és folyékony kenyérből sem volt hiány, ezek kötelező kellékei (íratlan szabály) a magyar mulatságoknak.
Ahogy szóba elegyedtünk a versenyzőkkel, megtudtuk tőlük, hogy az indulók Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye településeiről jöttek, többségük rendszeresen visszatérőnek számít. Érdeklődésünkre elmondták, azért népszerű ez a rendezvény, mert összetartóak a helyiek. A főzőfesztivál lényege, hogy az emberek összejönnek, beszélgetnek, esznek-isznak, jól érzik magukat.
Milyen ételek készültek?
A helyszínt körbejárva azt tapasztaltuk, a szervezők a hagyományőrzésre nagy hangsúlyt fektetnek, és törekszenek arra, hogy autentikus programokkal szórakoztassák az érdeklődőket. Népi játszóház várta a legkisebbeket, de volt kosárfonás is, illetve helyi kézműves termékekkel is gazdagodhattak a kilátogatók. A helyszínen lehetett vásárolni különféle ételeket, akár hamburgert, hot-dogot, hiszen nem mindenki fakanállal a kezében érkezett a főzőnapra. Azonban itt most nem a gyorskajákon volt a hangsúly, sokkal inkább a helyben, szabad tűzön készült fogásokon.
Többnyire azt tapasztaltuk, alapvetően mindenki hagyományos ételeket főzött, helyi alapanyagokból, de időként felbukkant egy-egy különlegesség. Leginkább gulyás és mindenféle pörköltek készültek, de a székelykáposzta, illetve a szarvasból készült hortobágyi csikósleves is helyet kapott az „étlapon”. No, de nem volt híján töltött káposztából sem, illetve a káposzta helyet kapott még a káposztás csülkös bablevesben is. Tárcsán sült a csirkecomb, mellette pedig barnult a rántott hús. A pörköltök mellé többen galuskát, vagy túrós csuszát készítettek.
Mint megtudtuk, három kategóriában lehetett versenyezni, diák, amatőr és profi, szóval azok is bátran vehettek fel kötényt, akik még nem olyan rég mélyültek el a főzés világában.
Így zajlott az idei Sárrét Íze Fesztivál Nagyrábén
Fotók: Vida Márton PéterNagykorú lett a fesztivál
Egyperces néma csenddel indult a Sárrét Íze Fesztivál megnyitója, a résztvevők így emlékeztek meg az elhunyt Ferenc pápáról. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében kihangsúlyozta: nagykorú lett a Sárrét Íze Fesztivál !
Immáron tizennyolcadjára is sikerült megszervezni a rendezvényt, és ezt a számot akkor tudjuk csak igazán megbecsülni, ha körbenézünk a választókörzetben, milyen rendezvények vannak, és voltak. Jó néhány nagyívű rendezvény volt, ami hasonló értékű, mint a mostani, de sajnos ezek közül már néhány megszűnt, gondolok itt az esztári lecsófesztiválra. Ezért is kell értékelni, hogy a nagyrábéi fesztivált idén is sikerült megrendezni, és közel 70 csapat nevezett a főzőversenyre
– fogalmazott.
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei közgyűlés elnöke kiemelte, egy helyi hagyományőrző rendezvény arról szól, hogy a szomszédok, ismerősök és barátok egy helyen összegyűlnek és jól érzik magukat.
Szeretnénk a jövőben is minél több ilyen rendezvényt megvalósítani. Az ilyen eseményeken én magam is szeretnék tanulni, megismerni azokat a közösségeket, akik nekem is ötleteket, javaslatokat adnak, hogyan kell egy rendezvényt jól megszervezni
– mondta.
Major József, Nagyrábé polgármestere úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy minden egyes évben ilyen nagy az érdeklődés a gasztrofesztivál iránt.
Rendezvényünk az évek során annyira kinőtte magát, hogy talán mondhatjuk, a választókerület egyik, ha nem a legnagyobb rendezvénye
– húzta alá.
Ahogyan arról beszámoltunk, Polgár főterén disznótoros ételek illata lengte körül a kézműves standok sokaságát április első szombatján. A jubileumi Hurka-pite Fesztivál idén tizedik alkalommal várta a látogatókat.
Mai híreink közül ajánljuk még: