Maradékmentő ötletek

2025.04.22. 18:33

Kidobnád a húsvéti maradékot? Ne tedd, inkább készítsd el ezeket a pazar kajákat belőle!

Jól sikerült az ünnepi menü? Jóllakott a család, de még így is van elfekvőben egy kis húsvéti maradék? Ha újra szeretnél örömet okozni mindenkinek, vagy csak nem akarod kidobni a maradékot, adunk hozzá egy kis segítséget!

Mindneki jóllakott az ünnepek alatt és még így sem fogyott el a sonka és a kalács? Nem tudod, mihez kezdj a húsvéti maradékkal? Hoztunk néhány tippet, amelyek segíthetnek, hogyan hasznosítsd újra a hosszú hétvégén el nem fogyasztott ételeket, így elkerülve, hogy a szemétben vagy a házi kedvenc etetőjében landoljanak. Íme, a maradékmentő ötletek!

húsvéti maradék, maradékmentő ötletek, haon, debrecen
Mutatjuk, milyen fogásokat készíthetsz a húsvéti maradékból!
Forrás:  Illusztráció/MW-archív

Príma kaja a húsvéti maradékból? Simán! Íme, az ötletek!

Szabó Lajosné, a hajdúböszörményi Civilek a Lakóhelyért Egyesület sütőasszonya segítségét kértük, hogy világosítson fel minket, mit lehet kezdeni a húsvétról kimaradt étellel, mert hát, miért dobná ki az ember, ha még jó lehet az valamire. Így gondolja Szabó Lajosné is, aki elmondása szerint a sült húsokat könnyedén fel lehet újból használni:

Ezekből pörköltet lehet csinálni, nálunk például most csirkehús volt, ami megmaradt, így abból készítettem, mert azt az unokám megeszi. Ha van még maradék sonka (típustól függően), akár bablevest, savanyú krumplilevest, savanyú káposztalevest vagy lucskos káposztát is csinálhatunk belőle (például abban az esetben, ha a sonka darabos). Amennyiben mondjuk vékonyra szeletelt sonka maradt ki, akkor abból készülhet sonkatekercs tojáskrémes töltelékkel, vastagabb esetén akár sonka-gomba is

 – osztotta meg ötleteit.

Meddig hagyhatjuk elcsomagolva, illetve hűtőben a húsvéti maradékot?

Beszéltünk arról is, hogy mi van akkor, ha van még egy kis maradék a húsvéti kalácsból: kiderült ebben az esetben 

az se baj, ha már száraz, mert jó alapanyagként szolgálhat a mákos gubához, illetve a máglyarakáshoz is.

20230320-piaci-riport-Debrecen-HAON-KA_4
Az se baj, ha már száraz a kalács – mákos gubához vagy máglyarakáshoz tökéletes!
Forrás:  Napló-archív

– Az elkészítésük módja nem fog megváltozni, mert eleve szárított kiflit vagy kalácsot kell használni, tehát nem probléma, ha a húsvéti kalács száraz, úgyis fel kell majd kockázni, és tejes-tojásos keverékkel kell összekutyulni. Akár egy hét múlva is meg lehet csinálni, nem muszáj azonnal felhasználni az ünnepek után – vázolta fel Szabó Lajosné.

Ha már itt tartunk, hogy mi meddig áll el, nem mentünk el e mellett sem szó nélkül:

A maradék kalácsot egy műanyag dobozba elpakolva napokig, akár egy hétig is tárolhatjuk (ha jól meg van sülve), hogy később máglyarakást vagy mákos gubát készítsünk belőle, és még ízletesebb is lesz, mintha kiflit használnánk. A füstölt sonka szintén simán eláll egy hétig (még akkor is, ha meg van főzve), ha hűtőben tároljuk

 – mondta a sütőasszony, majd hozzátette, így akár újra el lehet készíteni egy húsvéti menüt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában