2025.04.17. 12:50
Nincs ötleted a húsvéti menühöz? Borbás Marcsi kedvenceiből válogathatsz
Talán éppen ezek alapján állítod majd össze te is a húsvéti ebédet. Borbás Marcsi osztotta meg, mi lesz nála az ünnepi asztalon nagypénteken és húsvétkor.
Borbás Marcsi receptjeit évről évre sokan próbálják ki. A Gasztroangyal című tévéműsorban az ország legjobb, legkülönlegesebb receptjeit kereste a műsorvezető. Sok helyen elmondta, fontosak számára a hagyományok, az élet megannyi területén figyel arra, hogy kövesse szüleink, nagyszüleink szokásait – nem csak az étkezés terén. Nagypénteki és húsvéti étkezéseiben is követi a régről ismert szokásokat: nagypénteken húsmentes fogásokkal készül, húsvét ünnepén pedig szívesen készít bárányt – számolt be róla a Mindmegette.

Forrás: Illusztráció / MW-archív
Hagyományos húsvéti fogások
Mint írják, a sátoros ünnepek az évek során klasszikus menüsorokkal fonódott össze. Húsvétvasárnap a feltámadás ünnepe, amelyhez az ételszentelés hagyománya kapcsolódik. A hívek kosarakban bárányhúst, sonkát, kalácsot, tojást és bort visznek a templomba, ahol a pap megáldja azokat. Mint korábban írtunk róla, miden ételnek szimbolikus jelentése van, amely kapcsolódott Jézus szenvedéseihez, halálához, feltámadásához, ahhoz az áldozathoz, amelyet az emberiségért hozott.
A húsvéti ételek sorában a bárány Jézust, a bor Krisztus vérét jelképezi, a tojás az élet, az újjászületés szimbóluma, a sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált jellegzetes húsvéti étellé.
A piros tojás Krisztus vérét jelképezi: a legenda szerint a keresztfán függő Krisztus vére lecsöppent, és megszínezte az ott imádkozó nő kosárban található tojásokat. A különböző mintákkal díszített hímes tojások az életet, termékenységet és védelmet szimbolizálják. A tojások díszítésére számos technika létezik, mint például a viaszolás, karcolás vagy berzselés. A húsvéti ételek közös elfogyasztása erősíti a családi és közösségi kötelékeket.
Borbás Marcsi teljes menüjét megtalálod a Mindmegette oldalán.
Ajánljuk még: