2025.01.21. 20:00
Hat szelet Olaszország: így készül a nápolyi pizza Hajdúböszörményben – fotókkal, videóval
Sok vagy kevés feltét? Vastag vagy vékony tészta? Paradicsomos vagy tejfölös alap, esetleg más? Megannyi kérdés lengi körbe az egyik favorit étel, a pizza elkészítésének módját. Persze, ízlések és pofonok, de mi azért megnéztük, hogyan készül a talán legnépszerűbb: a nápolyi pizza.

Szepesi Tibor étterem-tulajdonos megmutatta, hogyan készül a nápolyi pizza Hajdúböszörményben
Forrás: Czinege Melinda
Neked mikor okozott utoljára eksztázist az étkezés? Miközben gondolkozol, addig elmondjuk, hogy mi is épp ezen tanakodtunk úton Hajdúböszörmény felé, ahol várt minket egy olasz származású „szép lány”, Bella. De hogyan jön ő ide? Élnek olaszok Böszörményben?! Nos, utánajártunk, Bella körülbelül egy éve bukkant fel a hajdúk fővárosában, majd kiderült róla, hogy dallamos nevén túl még valami tökéletesen tükrözi származását: a konyhája. Az olasz ételeket pedig, biztosak vagyunk benne, hogy többen szeretik, mint nem, elvégre egy jó spaghetti carbonara vagy egy pikáns nápolyi pizza olyan fogásoknak számítanak, amelyekkel nem lehet mellélőni. Így gondolja ezt Szepesi Tibor is, aki a legközelebbi viszont ápolja Bellával – akár úgy is mondhatnánk, ő hozta el a „szép hölgyet” Böszörménybe.

Forrás: Czinege Melinda
Így jutott el a nápolyi pizza Hajdúböszörménybe
– A BMX-karrier után sokat gondolkoztam, hogy mit csináljak… Majdnem száz helyre beadtam az önéletrajzomat, de sehol nem jártam sikerrel. Közben elkezdtem otthon pizzát sütni magamnak, és egy idő után azt vettem észre, hogy minden hétvégén ezt csinálom, már a családnak és a barátoknak is…
Aztán 2-3 hónap múlva az egyik haverom megkérdezte, hogy miért nem nyitok egy pizzázót, én meg teljesen hülyének néztem, mert tudtam, hogy nagyon sok munkát kell belefektetni.
Majd egyszer csak úgy nézegettem kiadó ingatlanokat… Nyitni akartam egy pizzázót, és belevágtam (így jutott el a nápolyi pizza Böszörménybe – a szerk.). Amúgy is „vágjunk bele, és csináljuk”-típus vagyok, illetve élelmiszermérnök-végzettséggel rendelkezem – mondta Tibi.
Nápolyi pizza készül Hajdúböszörményben
Fotók: Czinege MelindaAztán persze, nem maradt teljesen egyedül: barátja, Szabó Dániel akkor még 14(!) évesen vállalkozott arra, hogy segít Tibinek pályára állni.
Mitől más a nápolyi pizza, mint amit itthon megszoktunk?
Tibi egyébként nem hogy a böszörményi, de úgy általában a magyar embernek is szokatlan pizzaféle mellett tette le a voksát: a nápolyit választotta. A hazai gasztronómiára jellemző, hogy zsírban és húsban meglehetősen gazdag, ebből adódóan a pizzát is „csak úgy” emészti meg a magyar gyomor, ha rengeteg feltét van rajta, és vastag a tésztája. Nos, Tibi inkább kockáztatott. És hogy miért? Egyrészt, mert úgy véli, a 15-30 év közöttieket (akikről azt gondolta, hogy ők lesznek a célközönség) a legnehezebb bevonzani, talán kritikusabbak is, mint a tőlük idősebbek. Másrészt pedig:
Mielőtt Böszörménybe költöztem, évekig nem tudtam, hogy létezik a nápolyi pizza, aztán egyszer betértem egy akkor még új helyre, ahol mint megtudtam, én voltam az első vendég. Én még nem ettem olyan finomat azelőtt, mint ott, azóta pedig az a hely az ország egyik legjobb pizzázója
– emlékezett vissza.

Forrás: Czinege Melinda
Milyen egy nápolyi pizza receptje?
Mondhatnánk, hogy lenne honnan inspirációt gyűjtenie Tibinek, azonban mint megosztotta velünk, ő és csapata túlnyomórészt saját receptekkel dolgoznak, olyanokkal, amelyeket maguk kísérleteztek ki (persze, vannak a kínálatban klasszikusok is). Egy ezek közül például az a pizza, ami Belláról kapta a nevét, és nem éppen szokványos. Nem paradicsom, de még csak nem is tejföl az alapja, hanem házi fügelekvár. Feltétlenül megosztjuk a feltéteket is (haha):
- friss bazsalikom
- csípős picante szalámi
- fior di latte
- füstölt fior di latte
- parmezán
- lila hagyma
- olívaolaj
Minden, amit tudni kell a nápolyi pizza tésztájáról
Ami a pizzatésztát illeti,
48 órás buciból készült a miénk. Ezt, mint kiderült, lassan, kevés élesztő hozzáadásával kell keleszteni 24-48 órán keresztül, így nem terheli le az emésztést, és egyszerre lesz könnyed, „buborékos”, de mégis roppanós, amint kivesszük a kemencéből.
Apropó, sütés: elektromos kemencében, 450 fokon pillanatok alatt elkészült a nápolyi pizza, Tibi pedig menet közben azt is megosztotta velünk, hogy óvatosan kell bánni a tésztával, különösen, amikor látványosan dobálgatják, mert könnyen túlnyúlhat, kilyukadhat, onnantól kezdve pedig használhatatlanná válik. Tibi maximalistának vallja magát egyébként, így számára egyértelmű, hogy
mindent Olaszországból szerez be, mint elmondta, még a konyhasót is.
Ebben a szellemben mentünk át Bella forrón izzó konyhájából a rusztikus, itáliai hangulatot árasztó közösségi terébe, ahol az ízek felszabadították a bennünk lévő összes dopamint – így most már nem nehéz felidézni, mikor ettünk utoljára olyat, amire emlékezni fogunk.