2024.12.02. 20:00
Egy ország vadássza, pedig otthon is elkészítheted: legendásan finom Dubai csokit kóstoltunk Szoboszlón – fotókkal, videóval
Háló Zsuzsi kézműves csokikészítő a szemünk láttára készítette el a méltán híres finomságot. Megismertük a receptet, és meg is kóstolhattuk a Dubai csokit.
Háló Zsuzsa kézműves műhelyében készíti a Dubai csokit
Fotó: Czinege Melinda
Mára már alig akad valaki, aki ne hallott volna róla, ne kóstolta volna, vagy legalább ne vágyna rá. Talány, hogy a TikTok algoritmus vagy egy profi marketinges csoport végezte-e jól a dolgát, az viszont tény, hogy gyakorlatilag rárobbantotta az ajtót a világra. Vajon kiváltság, az elitizmus példaképe, vagy a Dubai csoki valóban híréhez méltó gasztronómiai csoda? Az édességek Louis Vuittonja kétségtelenül egyfajta különlegesség, már a hozzávalókat tekintve is, ami némiképp igazolja a csillagászati árat. Debrecen cukrászataiban 8-10 ezer forintért mérik tábláját, egy budapesti kirakatban egy nagyobb dobozzal pedig 40 ezer forintért is láttunk. Azt pedig jól tudjuk, hogy az emberi egó számára annál értékesebb valami, minél drágább. De elég-e az árazás a sikerhez?
A Haon stábja elhatározta, hogy utánajár a Dubai csoki rejtélyének abban a reményben, hogy nemcsak az elkészítését kísérhetjük végig, hanem meg is kóstolhatjuk az új szenzációt. Háló Zsuzsa kézműves csokikészítő, a Black Bunny Csokoládé Manufaktúra tulajdonosa fogadott minket hajdúszoboszlói műhelyében, az internetes visszajelzések alapján ugyanis az ő Dubai csokiját ítélték a legjobbnak a vármegyében.
Vigyázva a konyha sterilitására, már a belépéskor védőfelszerelésbe öltöztünk, amitől még inkább olyan érzés fogott el, mintha egy titkos laboratóriumban kísérleteznénk ki az emberiség túlélését szolgáló ínyencséget: a boldogtalanság endorfinban úszó ellenszerét.
Dubai csoki: a csoki megszelídítése az első lépés
Pedig maga az alaprecept egyszerű: egy tábla csoki, benne pedig a ropogós töltelék, amely kadayif-tésztából, pisztáciakrémből és tahiniből, vagyis szezámpasztából áll. A beszerzés és az elkészítés azonban már igényel némi ügyességet.
Zsuzsi szerint akár házilag is nekifoghat bárki, már amennyiben tisztában van vele, hogyan kell a csokit temperálni, vagyis a megfelelő hőmérsékletre felváltva hevíteni és visszahűteni. Elmagyarázta, erre azért van szükség, hogy éppen annyira folyékony állagot érjünk el, amivel dolgozni lehet.
A temperálás során kialakul a kakaóvaj megfelelő szerkezete, így roppanóssá és fényessé válik. Közben figyelni kell arra, hogy ne melegedjen fel túlságosan, ellenkező esetben szétesik a csoki szerkezete, és kifehéredik, mint nyáron a kesztyűtartón felejtett csokoládé. Éppen ezért folyamatosan mérni kell a hőmérsékletét: a tejcsokoládé esetén például a megfelelő temperálási tartomány 30 és 31 Celsius-fok közé esik
– árulta el, hozzátéve, az így kinyert folyékony állagú finomságot aztán úgy csorgathatjuk a formába, mint a reklámfilmeken; majd hagyjuk megdermedni.
A tölteléktől lesz hamisítatlan a Dubai csoki
A töltelékhez használt tészta hasonlít az általunk ismert cérnametélthez, azzal a különbséggel, hogy a kadayifban keményítő és napraforgóolaj van, viszont tojást egyáltalán nem tartalmaz
– ismertette. Megtudtuk azt is, hűtőben eláll egy darabig, de a száraztésztával ellentétben nem tárolható túl sokáig. Éppen emiatt nehéz beszerezni, ráadásul, akik nagyüzemben készítik a Dubai csokit, gyakran nagy mennyiségben vásárolják fel a tésztát.
A hagyományos felhasználás szerint a töltelékkel együtt feltekerik, és úgy sütik meg, azért is kapta a hosszúkás formát. A Dubai csoki esetében szálirányra merőlegesen, körülbelül egycentis darabokra vágjuk, majd alaposan szétmorzsoljuk, ezt követően felmelegített vajon pirítjuk. Zsuzsi számos receptet megtekintett, ezek alapján úgy látja, néhányan kihagyják a vajat a képletből, holott szerinte alapvető része a folyamatnak. Többen sötétbarnára pirítják, azonban a csokikészítő szerint elég egy aranybarna színt elérni.
Amint kész vagyunk, jöhet a pisztáciakrém. Mondhatni, ízlés szerint, de igazából bőven megdönthetjük a dobozt, mert a pisztáciát mindenki szereti. A szezámpasztával már csak módjával ízesítjük, a jellegzetes ízű összetevő nagy mennyiségben egészen más irányba viheti az ízvilágot.
Miközben a csokikészítő alaposan összeforgatta a kapott masszát, arról faggattuk, mennyi cukrot érdemes hozzátenni. Zsuzsi azonban biztosított bennünket, hogy a burokként szolgáló csoki elegendő lesz, így az édesszájúakban sem marad űr.
Dubai csoki készítése
Fotók: Czinege MelindaA Dubai csoki próbája az evés
A tölteléket ezután a teljesen kihűlt, formába öntött csokiágyakba helyezzük, és egy pálcával vagy kanállal gondosan ellapítjuk. Ez egy időigényes lépés, azonban esztétikailag is fontos, hogy ne maradjon rés, hiszen üreges csokit senki nem szeretne majszolni. Ha kellően eldolgoztuk a masszát, a maradék csokit ráönthetjük a tetejére, ez fog talpat képezni a nyalánkságunknak. Miután kihűlt, csak kifordítjuk, és már kész is!
Nem kérdés, azonnal jelentkeztünk kísérleti alanynak, hogy leteszteljük az édességet, és olyan friss állapotában kóstoltuk, ahogy még az arab világban is keveseknek adatik meg. Bizony, a legenda igaz: a Dubai csoki mennyei.
Érdekes módon éppen olyan, mint, ahogy az ember a leírások alapján elképzelné: a pirított tésztától ropogós, kellően pisztáciás, különleges textúrájú édesség. Akár saját részre, akár ajándékba veszi valaki, az biztos, hogy nem nagyon tud melléfogni vele.