Bográcsozás

2023.09.11. 15:47

A Csülök Fesztiválon bulizhattak a mezősasiak a hétvégén

Immár hetedik alkalommal tartották a bihari településen a lakosság minden korosztályát megmozgató összejövetelt szeptember 9-én, szombaton.

Vmirjáncki József

Takács Magdolna és Balogh Gábor csülök pörköltet főznek

Forrás: Vmirjáncki József

A rendezvényre a közeli települések lakói is ellátogattak. A délelőtt a legkisebbeké volt: mesejelenetek és gyermekdalok voltak a színpadon, Kovács Kata előadásában, de Bereczki Tünde zenei műsora is megénekeltette a gyerekeket. Távolabb a színpadtól légvár késztette mozgásra őket, Gyuri bohóc pedig lufit hajtogatott. A műsort néző gyermekeket és felnőtteket a cukorágyú által „tálalt” édesség összegyűjtése késztette mozgásra.

Mindeközben több csapat főzött a szabadban. Hűen a rendezvény elnevezéséhez a sertéscsülök és a -köröm felhasználása volt az alapanyag az ebéd megfőzéséhez. Főztek baráti társaságok, mint a Fejes család, ahol a főszakács Varga Mihály volt, mert a káposztás babot körömmel és csülökkel ő tudja legjobban elkészíteni. Nem maradt le a családi főzésben a Gergely család sem, a csapat babgulyást főzött csipetkével. Az üst körül csak férfiak rakták a csipetke tésztáját az ételbe. A helyi roma önkormányzat is babgulyást főzött, itt Nagy Gusztáv és Varga Patrik voltak a szakácsok.

mezosas-csulok-fesztival
Forrás: Vmirjáncki József

A kilencéves Gulyás Krisztiánt érdekelte a felnőttek munkája. A megjelent közönségnek a rendezvény finomságát két üstben főzték. Takács Magdolna és Balogh Gábor közreműködésével csülökpörkölt készült körömmel, melyet bárki megvásárolhatott. Aki más finomságot akart fogyasztani, az ehetett még csülkös, babos káposztát, de Szécsi Károly Esztárból sütötte a finom kolbászt, míg társai hamburgert készítettek. Az asszonyok lepcsánkát sütöttek, mely nagyon ízlett az embereknek, nagy keletje volt. Somi László polgármester a Haonnak elmondta, hogy az alapanyagot a rendezvényre a sertéstelep adja.

mezosas-csulok-fesztival
Készül a Fejes-család pörköltje
Forrás: Vmirjáncki József

Mulatós és a népi dallamokkal

Délután felléptek a színpadon a néptáncosok Berettyóújfaluból. Nagy sikere volt Baraboly néptáncegyüttesnek. Postás Józsi mulatós dalokat hozott a kis településre. Közben megérkeztek a motorosok. Mintegy harmincfős csoport csodálatos csillogó járművekkel vonzotta magához az érdeklődőket. A járművek gazdái nagyon kedvesen mutogatták, magyaráztak, válaszoltak a feltett kérdésekre. Majd többen ráülhettek a csodajárművekre.

A fesztivál programját színesítette, hogy a tombola egyik értékes díja a településen lakó Vargáné Körösi Viktória által készített, a mezősasi református templomot ábrázoló festmény volt. A nyereményt a helyi Szemán Erzsébet és Czencz Péter Sándor vihették haza. A programot a fiatalok által kedvelt zenés összejövetel zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában