Retrókiállítás

2023.03.27. 15:29

Két hét alatt több ezren ültek be a Csapó utcai időgépbe – fotókkal, videóval

Aki lemaradt a retrókiállításról, Hajdúszoboszlón bármikor pótolhatja.

Forrás: Molnár Péter

A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum retrókiállítását láthatták az érdeklődők két héten át Debrecenben, a Csapó utcai bevásárlóközpontban. A látogatószám azt mutatja, hogy szívesen kalandoztak az érdeklődők az 1970-80-as években. Az idősebbek a gyerekkorukat elevenítették fel, míg a 40 évnél fiatalabbak egy ismeretlen világba csöppentek. Olyan ikonikus tárgyak idézték meg a ’70-80-as évek hangulatát, mint a vonalas telefon, a SOKOL rádió, a trapper farmer, a pille szék vagy épp egy szódás szifon – emlékeztetett a múzeum hétfői közleménye, melyből kiderül, a rendezvény több mint tízezer látogatót vonzott.

Mint írták, összesen negyven iskoláscsoport ezer tanulója vett részt a múzeum tárlatvezetéssel egybekötött interaktív programján. A diákok egy óriási Gazdálkodj okosan! társasjátékon mérhették össze tudásukat, amelyben olyan kvízkérdések hangzottak el, mint például hogy hány tévécsatorna volt az 1970-es években, vagy hogy milyen állat bólogatott az autók kalaptartóján 30-50 évvel ezelőtt. Sokszor persze a gyerekek tippeléssel oldották meg a feladatokat, de néha igazán nagy meglepődés volt számukra a jó megfejtés.

A közlemény szerint rengeteg olyan látogató volt, aki egy-egy vitrin előtt megállva hosszasan mesélt gyermekeinek vagy unokáinak a kiállított tárgyakhoz fűződő saját emlékeiről.

Sohasem gondoltam volna, hogy a gyerekkorom emlékezetes tárgyait így együtt látom még valaha. Annyi szép történet jutott eszembe a testvéreimmel, a szüleimmel és a barátokkal kapcsolatban ezekről a tárgyakról, hogy csuda! Köszönöm az élményt a múzeumnak

– nyilatkozta egy középkorú hölgy a kiállítás megtekintése után.

Soltész Rezső március 25-i koncertjét nagy érdeklődés övezte, mint ahogy előtte azt a nosztalgiával fűszerezett kvízműsort is, amelyet a híres debreceni rádió-műsorvezető, Váradi Ferenc és a kiállított retrógyűjtemény tulajdonosa, Dalnoky Ferenc vezetett. Filmek, hírességek, könyvek, édességek, sportolók és kultikus használati tárgyak elevenedtek meg, és hozzájuk kapcsolódóan a két műsorvezető egy-egy kérdést tett fel, s aki tudta a jó választ, izgalmas retró ajándékot kapott, például egy kókuszrudat, egy jojót, vagy egy dianás cukrot.

Azoknak, akik lemaradtak a kiállításról, jó hír, hogy a gyűjtemény egész évben megtekinthető Hajdúszoboszlón, a Bocskai Múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában