Új jövevények

2023.02.09. 13:14

Cuki lakókkal gazdagodott a debreceni állatkert

A néhány hónapos jövevények egyelőre karanténidőszakukat töltik.

A Debreceni Állatkert Pálmaházának évről évre rendszeresen szaporodó lakói az amazóniai tejbékák, annak érdekében pedig, hogy ez így is maradjon, nemrég öt fiatal egyed érkezett hozzájuk a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből. A felnőtt társaiknál jóval kisebb termetű, néhány hónapos jövevények egyelőre karanténidőszakukat töltik a kulisszák mögött, de hamarosan csatlakoznak társaikhoz, és reményei szerint az egzotikus békafajok bemutatásában és tenyésztésében kiemelkedő Park a közeljövőben újabb sikeres szaporulatról is hírt adhat - olvasható az állatkert közleményében. 

Forrás: Debreceni Állatkert

Az amazóniai tejbéka (Trachycephalus resinifictrix) az Amazonas-medence esőerdőiben őshonos, viszonylag nagytermetű (6-10 cm hosszú) levelibékafaj. Nevét a mérgező, tejszerű váladékról kapta, amelyet stressz hatására bocsát ki bőrén keresztül. Étrendjének nagy részét rovarok, pókok és más kisebb ízeltlábúak teszik ki, amelyekre éjszaka vadászik. Bőrének alapszíne halvány kékesszürke, amelyet fekete vagy barna sávok tarkítanak, pupillája körül pedig jellegzetes, célkeresztre hasonlító minta figyelhető meg – e tetszetős külseje és könnyű tartása miatt a hobbiállattartók körében is kedvelt. Az erdőirtások okozta élőhely-csökkenés miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában