Hihetetlenül szép

2023.02.19. 21:15

Lélegzetelállító fotót készített a balmazújvárosi amatőr csillagász

Pinczés Sándor a közel nyolc óráig készülő fényképén egy 12 millió fényévre lévő galaxist örökített meg.

A lélegzetelállító fotót Balmazújvárosból készítette Pinczés Sándor, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klubjának a tagja

Forrás: Pinczés Sándor

A galaxis, amelyet lencsevégre kapott a Nagy Medve csillagképben található az M82-es Szivar-galaxis, mintegy 12 millió fényévre van tőlünk. A galaxis magjához közel (vöröses színű tartomány) intenzív csillagkeletkezés zajlik, amit a közeli M81 galaxis gravitációs hatása okoz - olvasható Balogh Zoltán, a Vega Csillagászati Egyesület Hajdúsági Területi Klub titkárának portálunkhoz eljuttatott közleményében. 

A Szivar-galaxis (Messier 82 ,NGC 3034) megközelítőleg 12 millió fényévre van tőlünk, a Nagy Medve-csillagkép irányában, az északi pólus közelében. 

A fotón a galaxist éléről látjuk. Az M82 körülbelül ötször fényesebb, mint a Tejútrendszer, középpontja pedig százszor fényesebb, mint galaxisunké. Az intenzív csillagképződés feltételezhetően a szomszédjával, az M81-vel való gravitációs kölcsönhatásból ered - fűzték hozzá a képhez.

Pinczés Sándornak nem ez az első ilyen fotója, korábban az Orion-ködről készült felvételét csodálhatták meg a HAON olvasói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában