Csokifesztivál

2023.02.05. 14:44

Gombóc Artúrok mennyországa volt hétvégén Debrecen

Kerek, szögletes, gyúrható, űrbéli és csilis csokoládét is kóstolhattunk hétvégén.

Csokifesztvált tartottak a hétvégén a Fórumban

Forrás: Czinege Melinda

Ha Csukás István annak idején a Fórumban rendezett Csokifesztiválon ihletődhetett volna, mielőtt megírta Gombóc Artúr oly ismert mondását, akkor a Pom Pom meséinek jelentős része csak a felsorolással telt volna. Nem csupán kerek, szögletes, hosszú, gömbölyű és lapos csoki volt ott a hétvégén, hanem csilis, a kolbászra tökéletesen hasonlító, szivar formájú, gyurmázható, ám a kézben mégsem olvadó, gyufaszálat mintázó, barna, rózsaszín, fehér, valamint olyan bonbonok, amelyek az égitestek „fényeit” viselték.

A magamfajta tiszteletbeli Gombóc Artúroknak már a főbejárat szintjéről, madártávlatból végigpásztázott édességoázis mámorító élményt nyújtott: alig lehetett szemmel befogadni a standok sokszínűségét, a kínált finomságok harmonikus elrendezését, az egy falatnyi és a több méteres édességek látványát. Egy óriásbanán és egy gimnasztikai labdányi eper mellett állunk meg. Készségesen kínálnak kóstolót e pultnál, de még azután sem tudom pontosan behatárolni, hogy mi alkotja ezt a finomságot. Cukor biztosan nem – tudtam meg az érdi Bíró Katalintól. Történetéből kiderült, szakértelem, kreativitás, családi összefogás és egy válság kellett ahhoz, hogy megalkossa a Zsanna-Manna reformédességeket. Felmenői százötven évre visszavezethetően zöldség és gyümölcseladással foglalkoztak, ő is folytatta e pályát. 

A 2008-as válság idején egyszer csak rengeteg gyümölcs maradt rá, s hogy megmentse, főzni, szárítani kezdte azokat. Háromszáz hordónyi lekváralap lett a végeredmény, amik idővel gyümölcssajttá nemesedtek. A Debrecenbe hozott édességek annak a húsz évvel ezelőtti terméknek a továbbgondolt változatai.

 Kizárólag gyümölcsaszalványt, roppanósra pirított magokat és természetes színezőket (sáfrányt, kurkumát, tengeri kékalgát, csalánt) tartalmaznak. A különlegességek az ország számos pontjára eljutottak már, a cívisvárosi adventi vásárban is rendszerint kaphatók és külföldi megrendelései is vannak a családi vállalkozásnak.

Vámosi Enikő és párja Bancsi Ádám, fiaikkal Ádámkával és Ákossal jöttek a fesztiválra. Enikővel együtt ámultunk azon, hogy mennyi minden készíthető csokoládéból. Elmondta, a család legédesszájúbb tagja a gyerekek nagypapája, így neki biztosan visznek valamit. Invitáltak a Csokigyurmát kínáló Jósa István pultjához, ahol a srácok kiélhetik a kreativitásukat. Itt ugyanis olyan magas minőségű csokoládét adott a kezünkbe a tulajdonos jó barátja, Lovas Bence, amelyet összegyúrva a marcipánhoz hasonló állagú, formázható terméket kaptam. Aligha kell magyarázni, miért volt népszerű a gyerekeknél a festhető, figurává alakítható csokoládé, amely megdönti a „nem játék az étel” tézist.

Végül a balatonlellei Csillichocobons bonbonjain akadt meg a szemem: mintha a NASA űrtávcsövébe néztem volna és bolygók sokaságát láttam volna. Alkotójuk, Földes Csilla elárulta az egyik mini „planéta”, a Dupla kökény nevű, bronz minősítést kapott az angliai Academy Of Chocolate világversenyen 2022-ben. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában