Visszatekintő

2023.01.27. 21:04

Hivatása ajándékai a nagy találkozások - ezek voltak Molnár Péter legjobb fotói 2022-ben

„Olyat csinálhatok, amit sokan hobbijuknak választhatnak és csak ritkán, munka után élvezhetik.”

Csodálatos, soha nem feledhető látványt nyújtanak alkonyatkor az éjszakázóhelyükre behúzó darucsapatok

Forrás: Molnár Péter

A kökörcsinmélyben és a darumagasban egyaránt meglátja a szépet Molnár Péter. Ha ma végtelen szabadidővel rendelkezne, annak egy részét biztosan a természetben töltené, s megörökítené mindazt, amihez foghatót ember alkotni nem képes.

A fényképezés akkor kezdte érdekelni, amikor a nővérével közös számítástechnikai bolt – a vásárlói igényeket követve – fokozatosan fotósüzletté alakult. – Mindent meg kellett tanulni, amit csak lehetett, ahhoz, hogy érdemleges válaszokat tudjak adni a vevőknek – idézte fel az immár harminc éves történetet. Számos könyvet olvasott, az üzletbe érkezők tanácsait is szívesen fogadta, majd elvégezte a 109-es számú szakmunkásképző érettségi utáni képzését, a fényképész szakot. Az első megbízását, az üzletben kapta, a jegyesfotózás után egy évvel az esküvői pillanatok emlékőrzésére is felkérték. Később a reklámfotók felé sodorta az élet, különböző katalógusok képeit készítette el, idővel saját műtermet nyitott és iskolai, családi vagy céges felkéréseknek tett eleget szabadúszóként.

Egy barátja, Czeglédi Zsolt hívására jelentkezett a Hajdú-bihari Napló megüresedett pozíciójára, vonzotta az ismeretlen terep, a szakmai kihívás. 2023. február 21-én lesz húsz éve annak, hogy a szerkesztőséget erősíti. A három évtizedes pályán járva sokat tanult a debreceni fotósoktól, kiemelte közülük Máthé Andrást és Nagy Sándort, valamint néhai kollégáját, Iklódy Jánost.

A vármegyei napilap munkatársaként számos nem mindennapi helyzetet fényképezhetett. A hivatás egyik legfontosabb ajándéka számára az, hogy olyan ikonokkal találkozhatott személyesen, mint a Motörhead frontembere, a Grammy-díjas angol énekes, Lemmy, Presser Gábor, Demjén Rózsi vagy Somló Tamás. 

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában