Gasztro

2022.12.13. 17:30

Érmekkel és mecénással lettek gazdagabbak a böszörményi fivérek Luxemburgban

A november végén tartott Culinary World Cup szakács-világbajnokságon való eredményes szereplés új esélyt jelenthet Gajdán Antalnak és testvérének, Attilának.

Balról: Gajdán Antal és Gajdán Attila

Forrás: HGE-archív

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az idei luxemburgi Culinary World Cup szakács-világbajnokságon a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület (HGE) két tagja, Gajdán Antal, valamint ikertestvére, Gajdán Attila szakácsmesterek is részt vettek.A fiúk helytálltak a nemzetközi mezőnyben: Antal ezüst-, Attila pedig bronzérmet kapott a nyakába.

A versenyről hazatérve portálunknak elmondták: hatalmas élmény volt számukra a megmérettetés, és rengeteg tapasztalatot gyűjthettek.

Megtudtuk: bár a hajdúböszörményi ikerpár már nem először vett részt ezen a versenyen, a korábbi évekhez képest most óriási előnnyel indulhattak. Most először ugyanis luxemburgi támogatásnak köszönhetően már napokkal a megmérettetés előtt kiutazhattak a verseny helyszínére, így most először volt arra lehetőségük, hogy felmérjék a mezőnyt. Elmondták, hogy minderre nagy szükség volt, mert egy-egy világversenyen nem elegendő jól főzni, a világtrendeket is ismerni kell, és szerencsés látni azt is, mivel készülnek az ellenfelek. Éppen ez volt az oka annak, hogy magyar színekben indulva sem hazánk ízeivel készültek, helyette több, magyar üzletláncokban nem is kapható alapanyagból készült ételcsoda került az asztalukra. A napokkal korábbi érkezés ennek a szempontnak is előnyére vált, hiszen a fiúknak volt idejük arra is, hogy a megálmodott ételeikhez néhány hiányzó alapanyagot Luxemburgban vásároljanak meg.

Forrás: HGE-archív

– Mindez nem lett volna lehetséges a támogatás nélkül, hiszen luxemburgi támogatók mellett két hazai élelmiszerlánc és két hazai munkaruházati szaküzlet is mellénk állt – jegyezték meg, hozzátéve, hogy a versenyen való kiváló szereplésükhöz mindemellett a családjuk, a munkaadójuk, Virág Attila és a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület támogató hozzáállása is kellett. Hiszen a verseny amellett, hogy óriási anyagi befektetés, hónapokon át tartó felkészülést is jelent. A munkaadójuk felajánlásából a munkahelyük eszközkészletét kihasználva gyakorolhattak sokszor éjszakákon át; és annak ellenére, hogy a családjaiktól elvett idő pótolhatatlan, a nemzetközi eredmények kárpótolják a hozzátartozókat.

Van még hova fejlődni

A fiúk melegen készített, hidegen tálalt ételcsodákkal igyekeztek lenyűgözni a zsűrit, ötfogásos menüsorral készültek. Antal asztalára került többek között vajhal, fürj, fogas, borjúszűz, lazac, füstölt kardhal, tintahalból ropogós és sóskaramell-mousse is; Attila pedig sok más mellett sügért, nyúlgerincet, szürkemarha-bélszínt, zöldségeket és olajos magvakat is felhasznált az ételei elkészítéséhez. A szponzorok támogatásával ezek az ételcsodák különleges, egyedi tányérokon kerültek a zsűri elé.

Balról: fürjleves brokkolival és gyöngyhagymával, spárgakrémleves lazaccal, valamint lazac parajjal és szójakaviárral
Forrás: HGE-archív

Bár a testvérpár jól szerepelt a világversenyen, elmondták, hogy nagyon erős a nemzetközi mezőny, és látva a kategóriájukban induló szakácsokat, egyértelmű számukra, hogy van még hova fejlődni. Szerencsére mindehhez mecénásra is találtak. A Gajdán fivérek a luxemburgi eredményes szereplésüknek köszönhetően a továbbiakban is számíthatnak a határon túli segítségre.

A fiúk hazatérve ismét a munkahelyeiken teljesítenek, de mellette fejben már készülnek a következő kihívásra, 2024 februárjában ugyanis már biztosan ott lesznek stuttgarti olimpián.

BBI


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában