Ez aztán tüzes!

2022.10.03. 17:49

Azt ismered, amikor Chuck Norris Csernobilba látogat?

Kín, gyötrelem és fájdalom. Ezek várnak az ízletes ételek mellett a Sárréti Chilifarm és a Rednekk BBQ étterem harmadik alkalommal megszervezett erősevő versenyének résztvevőire október 22-én.

Forrás: Molnár Péter

A Hajdú Online szerkesztősége abban a lehetőségben – vagy talán büntetésben – részesült, hogy a Nagyerdei Parkban található étterem teraszán megrendezett hétfői sajtópiknik keretében felüljön az ízek hullámvasútjára.

– Kedvenc húsainkat a legdurvább csilikkel párosítottuk idén, így húsz jelentkezőnek adatik meg a lehetőség, hogy próbára tegye a határait – mondta a kóstoló kezdetén Czeglédi Szabolcs, a Rednekk BBQ ügyvezetője. A győztes túlélő egy-egy húszezer forintos utalvánnyal csillapíthatja fájdalmát, valamint a Hajdú Serház egy hordónyi lager sört ajánlott fel a legkitartóbb versenyzőnek.

Forrás: Molnár Péter

Prokob Mihály, az étterem társtulajdonosa ismertette a többlépcsős menüsort. Belépő gyanánt egy nyers jalapeno paprikát kell vidáman elrágcsálnia a nevezőknek. Ezt követően az első fogás hagyományos módon csirkecomb lesz, amit a Nyelvterpesz nevű chilikrém fog izmossá tenni. A szervezők ezt bemelegítésnek szánták: a Moruga Scorpion Chocolate fajtájú paprikából nyert szósz neve ugyan bonyolult testi reakciót sugall, ám ezt még az amatőr versenyzők is mosolyogva teljesíthetik. A csont letétele után természetesen a Nyelvterpesz alapját adó paprikát is el kell fogyasztani.

Ha kipihenték a csirkecombot, a következő feladvány sertésoldalas lesz. A combhoz hasonlóan szintén faszén tüzelésű kamadó grillben füstölik; alacsony hőfokon, három és fél órán keresztül készül. Az omlós hús nyugodt élvezetét a Chilifarm Csernobil nevű készítményével öntik nyakon. Ugyanis –mint megtudtuk – ez a szósz harmonizál a sertéshússal. Mi pedig már csak a nevét hallva annyi harmóniát vártunk tőle, mint egy kínzókamrától. Bátran megkenve egy kiskanálnyi méreggel, túltettük magunkat a fogáson. Közben kiderült: a versenydózis ennél azért keményebb lesz: egy teljes üvegnyi szósszal megfürdetik a porhanyós húst.

Forrás: Molnár Péter

Hogy növeljük a tétet, nyersen is megkóstoltuk a Csernobil alapanyagát, a Yellow Trinidad Moruga Scorpion chilit. Az első ízleléskor egy citrusos, egzotikus ízvilágot tárt ki a paprika, amely hegyes végével hátulról hirtelen könyörtelenül hátba szúrja az őt bizalmába fogó kóstolót.

Amíg tart a hatás, az életéért könyörög az ember, és örömmel bevallana bármilyen könyörtelen gyilkosságot, csak legyen vége a szenvedésnek. A Csernobil, nevéhez hűen, katasztrofális detonáció az ízlelőbimbók számára, felperzselt földet hagy maga után. Miközben elfeledett idegvégződéseink szirénáznak, lepereg előttünk az élet, és azon gondolkozunk, annak melyik pontján vétettünk akkorát az emberiség ellen, ahol ezt a karmát kiérdemeltük.

Ahogy Czeglédi Szabolcs fogalmazott: a Csernobil jótékony hatása, hogy segít megélni a pillanatot. Mert az embert ott és akkor nem érdekli sem múlt, sem jövő, csak a túlélésre koncentrál. A legnagyobb öröm, amikor elmúlik a hatás.

A harmadik fogás egy kiadósabb Texas Giant Burger. Negyven dekagrammnyi tépett húst közrefogó szezámmagos buciba kegyelemdöfés gyanánt a palackozott pörgőrúgást a Chuck Norris nevű chilikrém viszi be. Rá aztán nem jellemző a hátbatámadás: egyenesen az ember torkának esik. Ahogy Bogár Sándortól, a Sárréti Chilifarm alapítójától megtudtuk, a legyőzhetetlen chilikrém a jelenlegi Guinness-rekorder, a piros színű Carolina Reaper nevű chiliből készül. Tisztán, zabolátlanul, vagyis nem lazítják fel ecettel vagy paradicsommal.

Forrás: Molnár Péter

– Mondhatnám, hogy sajnálom, hogy egy ilyen menüsort ezekkel a rémségekkel elrontunk, de egy chilievő versenynek az a lényege, hogy fájjon – mondta humorosan Bogár Sándor, aki láthatóan semmiféle megbánást nem tanúsított, amiért fegyverviselési engedély nélkül hordja magánál ezeket a már-már közveszélyes finomságokat.

Végül a nyers Reaper (sokatmondó magyar nevén: a Kaszás – a szerk.) elfogyasztása után öt percig kell talpon maradnia a vakmerő versenyzőknek. Ez azért van így, mert valakinél akkor éri csak el a fájdalom a küszöböt. Aki ezalatt tejért könyörög, kiesik a játékból.

A szervezők mindenesetre megnyugtattak minket, hogy a Klinika egész közel van, de megtudtuk, mindeddig még nem történt haláleset. Bogár Sándor portálunk érdeklődésére elmondta, a közhiedelemmel ellentétben a csípős szósszal nem lehet ölni. Nem képes olyan testi reakciót kiváltani, ami komoly egészségügyi kockázattal járna. Való igaz, mint mindennek, a mértéktelen fogyasztásnak hosszú távon lehetnek következményei.

A Chilifarm tulajdonosa elmondta, az igazán profi versenyzők gyakran étolajat isznak a megmérettetés előtt, egyfajta védőréteget képezve ezzel a gyomorfalon. De ugyanígy hasznosan csillapítja a kínt tejtermékek, sajtok fogyasztása.

A chilipaprika hatóanyaga, a kapszaicin gyakorlatilag a fájdalomérző idegrostokat ingerli. Tegyük hozzá, azt elég jól végzi. Az emberi test egyébként nevelhető a vegyület befogadására, rendszeres fogyasztása esetén idővel megedzi fogyasztóját, és egy olyan toleranciaszintet ér el a szervezet, ami még erősebb paprikafajták előtt is megnyitja az utat.

Forrás: Molnár Péter

Ebből következik, hogy nem feltétlen a termetes, edzett férfiak képesek birkózni a chilivel. Czeglédi Szabolcs elmondta, a tavalyi versenyen a második helyezést egy vékony testalkatú, fiatal leányzó érte el, aki könnyek nélkül fogyasztotta el a menüsort.

Amennyiben beszámolónk nem szegte kedvét a kihívást kedvelő kapszaicin-függőknek, a szervezők várják a jelentkezéseket a Rednekk BBQ-ban.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában