Szépkorú köszöntése

2022.10.13. 15:01

A mai napig imádja a szép ruhákat a 90 éves debreceni varrónő

A születésnapos Kozma Istvánné kiemelte: mindenkinek olyan férjet kíván, amilyen neki volt.

Kozma Istvánné (középen) az őt köszöntők gyűrűjében a csütörtöki ünnepségen

Forrás: Czinege Melinda

– Nagyon boldog voltam mellette, az utolsó pillanatig szerettük egymást – mondta elcsukló hangon Kozma Istvánné Ica néni, akit a debreceni Pallagi úti idősek otthonában köszöntötte 90. születésnapja alkalmából, csütörtökön Majer Tamás önkormányzati képviselő és Tóth-Vanka Judit, a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa.

Mint megtudtuk, három éve az intézmény lakója, nagyon jól kijön a társaival, a dolgozókkal, azonban nem telik el úgy nap, hogy ne elevenítse fel a múltbéli történéseket, élete mérföldköveit. Csodálatos gyermekkora volt, édesapja asztalosmester, édesanyja szövőnő volt. Két évvel fiatalabb öccsével szerető családban nőttek fel. A háború borzalmait némiképp enyhítette, hogy keresztanyja pék volt, így nem csak kenyér, de még kalács is került az asztalra. Kislánykora óta imádta a szép ruhákat, szeretett csinosan öltözni.

 

Forrás: Czinege Melinda

Női szabó szakmát tanult, hogy meg is tudja varrni magának a szoknyákat, ingeket. Így történt, hogy Ica néni számára a varrás nemcsak munkája, hanem a szenvedélye is lett.

– A Debreceni Ruhagyárban dolgoztam, munkámat mindig a legjobb tudásom szerint végeztem. Teljesítményemet kétszer is Kiváló Dolgozó kitüntetéssel ismerték el. Ezenkívül az akkori szokás szerint engem delegált a vezetőség a bíróságra, hogy a népi ülnöki feladatot ellássam. Évente egy hónapot képviselhettem a munkás embereket, elmondhattam a véleményemet az éppen folyó ügyekben – idézte fel a tősgyökeres debreceni asszony, aki családjával a Tócóskertben élt.

Tizennyolc évesen ment hozzá szerelméhez, Kozma Istvánhoz, aki akkor huszonkét éves volt. Három gyermekük született, majd ugyanennyi unokára és öt dédunokára lehettek büszkék.

Majer Tamás és Kozma Istvánné
Forrás: Czinege Melinda

Két műszak, három gyermek, ami nem tette könnyebbé a hétköznapokat, de hatalmas szeretetben nevelték fel őket. Nem volt egyszerű, de szerencsére a férjemre mindenben számíthattam – fogalmazott. Hozzátette, gyermekeik becsületes, szorgalmas felnőtté váltak, ami számára a mai napig a legnagyobb boldogságot jelenteni. Természetesen Ica néninek is feltettük kérdésünket: mi a hosszú élet titka? – amire azonnal rávágta: mindenkinek olyan férjet kíván, amilyen neki adatott!

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában