Gőzölögtek a bográcsok

2022.09.05. 07:00

Örömfőzés volt Hajdúszoboszlón a hajdú hagyományok nyomában

Több ezren töltötték el kitűnő hangulatban az idei, a XXIII. Birka- és slambucfőző örömnapot szeptember 3-án Hajdúszoboszlón.

Forrás: Tóth Imre

Örömfőzés a hajdú hagyományok nyomában – ez volt a mottója az idei hatalmas szabadtéri rendezvénynek, mert támogatta azt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. Így a megnyitó keretében Pajna Zoltán elnök átadta Czeglédi Gyula polgármesternek a megye településeit egybefoglaló puzzle-t, amely Hajdú-Bihar egységét hivatott szimbolizálni.

Forrás: Tóth Imre

A bográcsok alágyújtásával szinte egy időben kezdődtek meg a kulturális programok is. A gyerekeket bábosok, népi játszópark, góré, a Bihari Népművészeti Egyesület jóvoltából népi mesterségek bemutatója várta, de még késő délután is teli voltak a játszóházak. A színpadi programok között a Hajdú Néptáncegyüttes, fúvósok, a művelődési központ citerásai is felléptek, és három koncertet is tartottak, ahol a Balkán Fanatik, a Beatrice, és a Smith Rock Family szórakoztatta a tömegeket.

Az örömnap túlnőtt a város határain

– Negyven tűztálcát adtunk ki, 2 ezer 100 fővel számolva, és gázpalackkal is sokan főztek. Több mint ötven főzőhely van kijelölve az örömnap alkalmi utcáiban – mondta el a Napló érdeklődésére Soós Csaba, a szervező művelődési központ igazgatója. Örömmel nyugtázta, hogy szemmel láthatóan rengeteg érdeklődött vonzott a rendezvény. Étkezésre egy vendéglátóegységtől azoknak is lehetőséget biztosítottak, akik külsősként jöttek el a repülőtérre.

Forrás: Tóth Imre

A hajdú hagyományok nyomában mottóra tekintettel kaptak nagyobb és többoldalúbb figyelmet a népi hagyományok ebben az évben. – Huszonöt éve néhai Kovács Gábor, a művelődési központ akkori igazgatója hozta létre ezt a közösségerősítő eseményt. Mindez a strandon, a csónakázótóban lévő szigeten kezdődött, két év után helyezték át a repülőtérre. Egyre nagyobb volt az érdeklődés, és az örömnap túlnőtt Hajdúszoboszló határain. A környező településekről, sőt a határon túlról is szívesen járnak ide résztvevők. Most azért is rendhagyó a rendezvényünk, mert egy találkozó keretében, a város napjához kapcsolódva itt tartózkodnak testvér- és partnervárosaink delegációi, akiket vendégül láttunk, s belekóstolhattak tájjellegű ételeinkbe – sorjázta.

A hajdúszoboszlói örömnapon a legkülönfélébb társaságok települnek ki. Főzőhelyet kérnek ilyenkor intézmények, nagyobb és kisebb civil közösségek, művészeti csoportok, baráti társaságok, sőt, különböző cégek is felhasználják a lehetőséget a csapatépítésre.

Forrás: Tóth Imre

A Hajdúszoboszlói Önkéntes Tűzoltó Egyesület az elmúlt év kivételével minden örömnapon részt vett. – Összességében mintegy 230-an voltunk itt ma, míg az első alkalommal heten, épp az imént beszélgettünk alpolgármester úrral arról, hogy az első rendezvényt még az édesapjával csináltuk meg  – mondta Nagy Imre, az egyesület vezetője. – Ez egy nagyszerű rendezvény. Bemutatókat, versenyeket, találkozókat is szervezünk ilyenkor. Több éve járnak ide vendégeink Erdélyből. Révről, Szatmárnémetiből most is itt voltak. De jártak már itt lengyel, szerb partnereink is. Természetesen jelen vannak a kabaiak, a konyári önkéntes tűzoltó mentőszervezet, továbbá Komádiból, Debrecenből is jöttek. A toroskáposztát egy vendégcsapat főzte. Mi három birkát, két fazék töltött káposztát, két slambucot vállaltunk, egyik egyesületi tagunk mezítlábas slambucot főzött és szintén egy kis birkát. Most tizenegy bográcsunk volt – tudatta Nagy Imre.

Civilek, nemzetiségek, cégek

A város legnagyobb vállalata, a Hungarospa is minden évben vendégül látja munkatársait, azokat is, akik épp dologgal töltik a napot, mert a Zrt. egységeinek működnie kell. Czegle-Pinczés Enikő vezérigazgató szerint kiváló alkalom ez a csapatépítésre. Mindenki elhozhatta a családját; ez egy nagy családias összejövetel. – Több mint hatvan alkalmazottunk van kinn velünk, akik most nem dolgoznak. De azokról is gondoskodtunk, akik helytállnak a munkahelyükön, nekik is főztünk egy bogrács pörköltöt – mondta.

A Hajdúszoboszlói Német Nemzetiségi Önkormányzat harmadik alkalommal szervezte meg az örmnapi részvételt tagjaival – tudtuk meg Kállai Zsuzsa elnöktől. – Előre készülünk, az asszonyok sütnek-főznek otthon. Megadjuk a módját a helyszínnek is, terítővel, vázával, rozmaringgal. Sokan odajönnek a sátrunkhoz. Természetesen most is itt jártak nálunk a balmazújvárosi német származásúak, nagyon jó a kapcsolat, az egyik szakácsuk főzött nálunk. Nagyon örültünk, mert a németországi testvérváros polgármestere, Jonathan Berggötz is meglátogatta közösségünket – árulta el.

A Hajdúszoboszlói Gazdakör is a legnagyobb civil szervezetek egyike, minden évben főznek. Öröm volt látni, hogy az új nemzedék is törődik a hagyományőrzéssel. Emellett most egy pályázati programmal is kirukkoltak, Gazdaköri értéktükör – nemzeti ételeink, nemzeti értékeink címmel. Mint Kocsi Erika pályázatíró, koordináló, hungarikumszakértő kifejtette, az értékes nemzeti ételek közül válogattak, de egy molinósoron bemutattak negyven nemzeti értéket is.

Forrás: Tóth Imre

A Hajdúszoboszlói Városszépítő Egyesület is a számos tevékeny civil közösség közé tartozik, az egyik legnagyobb múltú. – Az elmúlt évet kivéve mindig kitelepültünk az örömnapra, általában úgy ötvenen vagyunk. Az egyesület finanszírozza a főzést, illetve a tagjaink is hozzájárulnak. Ez az év nagyon jól sikerült, időben elkészült az ebéd, slambuc és bográcsos csülökpörkölt, ami egy óra alatt elfogyott – tudtuk meg Buka László elnöktől.

Késő délután már sokan összepakoltak, hazamentek vagy haza készülődtek. Mások viszont javában buliztak, sőt főztek. Medve László hivatása tűzoltó, de most baráti társaságnak főzött, azaz sütött. – Tarját, filézett csirkecombot, gombát, kukoricát, burgonyát – sorolta. Sokadszor vesznek részt ők is a rendezvényen, egy másik baráti társasággal szomszédolnak, akik csirke- és sertéspörköltöt főztek. – Nagyon jó a hangulat, szét kell nézni, s le lehet vonni a konzekvenciát. Késő estig itt leszünk… 

Tibai Irma

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában