Kultúrák találkozása

2022.09.23. 17:19

A sokszínűség tükre – elstartolt a II. Nemzetiségi Napok Debrecenben

Három nap, kilenc nemzetiség – ez a számok tekintetében a Nemzetiségi Napok, melyet most második alkalommal tartanak meg a cívisvárosban.

Forrás: Molnár Péter

Vidámparki forgatagot hoztak el a Hajdú-Bihar megyei székhelyen élő nemzetiségek a város sétáló övezetébe: a vurstli forog, a vattacukor hízik, a lufiállatok pedig csakúgy, mint az arcra pingált figurák, folyamatosan alakulnak, életre kelnek péntek délután óta a Csapó utcán. A II. Nemzetiségi Napok színes programokat kínál a látogatóknak, akik már a nyitónapon nagy számban voltak jelen. 

Talán nem túlzás, hogy a sokszínűség ölt testet a következő napokban, hiszen bolgárok, görögök, romák, románok, németek, ruszinok és örmények szokásaival, hagyományaival, tradicionális ételeivel ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők a Csapó utcán. 

Forrás: Molnár Péter

A különbözőségben az erő 

A háromnapos fesztivál hivatalos megnyitóját pénteken délután a Csapó utcai korzón tartották. Széles Diána alpolgármester emlékeztetett a rendezvény céljára és egyben mottójára, mely szerint fontos, hogy ismerjék meg jobban egymást az itt élő nemzetiségek, és valamennyiket a debreceniek. 

– Hozzuk a saját értékeinket, a tudást, ami bennünk rejlik, és letesszük a városnak azért, hogy erősebbé, dicsőségesebbé, egységesebbé tegyük Debrecent – szólt köszöntőjében Aba-Horváth István romügyi referens, az EU-Roma Országos Egyesület elnöke. Rámutatott: Debrecen önkormányzata bölcsen felismerte azt az erőt, mely a különbségekben rejlik, és nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is támogatja a nemzetiségiek, a hátrányos helyzetűek ügyét. 

– A magyar, az egyetemes kultúrának része kell lennie a nemzetiségi értékeknek – hangsúlyozta Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, országgyűlési képviselő. Hozzátette: Debrecen azon túl, hogy komoly gazdasági pólusvárossá válik, társadalmi pólusvárossá is válhat. 

A rendezvény sok más mellett nemzetiségek ételek kóstolóival, hagyományos táncbemutatókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket vasárnapig. 

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában