Államalapítás

2022.08.19. 15:06

Megszentelték, majd megszegték az új kenyeret

Szent Istvánra és az államalapításra is emlékeztek Nyíracsádon.

Az egyházak vezetői – Tóth Elek (balról), Bohus Csaba és Eiben Tamás – hálát adtak, majd megáldották az újkenyeret

Forrás: Kedves Zilahi Enikő

Augusztus 19-én immár tizedik alkalommal rendeztek Kenyérünnepet a nyírségi település művelődési házának nagytermében. Az ünnepség a Balencé Tánciskola mazsorettjeinek bevonulásával és előadásával vette kezdetét. A megjelenteket Varga Józsefné intézményvezető köszöntötte, majd a Himnusz közös éneklését követően dr. Nagy János polgármester intézett ünnepi gondolatokat a hallgatósághoz.

Méltatta Szent István, államalapító királyunk áldásos tevékenységét, és kitért arra is, milyen nagy szüksége van a mai kor emberének, köztük Nyíracsád lakosságának is az erőt adó egységre.

– Szent István annak idején Európát választotta, az értékek Európáját. Kiállt az egyetemes, keresztény értékrend mellett, s elfogadtatta ezt népével. A maga korában erős, nyugati, keresztény államot alapított, s döntéseivel végérvényesen kijelölte helyünket Európában. Vitathatatlan, hogy döntése jó volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy mi még ma is egységes nemzetként itt vagyunk Európa szívében – fogalmazott a polgármester.

Szász Bori, Czigle Zsani és Bródi Berta a megáldott, megszentelt újkenyérrel
Forrás: Kedves Zilahi Enikő

Kenyéráldás

A köszöntőt követően a Szabó Mihályné vezette népdalkör főként arató dalokból álló csokrát hallgathatta a közönség, majd az egyházak vezetői – Tóth Elek görögkatolikus parókus, Eiben Tamás római katolikus plébános, Bohus Csaba református lelkipásztor – adtak hálát, és megáldották az új kenyeret. A megemlékezést az Eördögh Forgó Néptáncegyüttes műsora zárta, majd a vendégek meg is kóstolhatták a frissen szentelt kenyeret.

Kedves Zilahi Enikő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában