Mesélő helytörténet

2022.08.19. 07:00

Karnevál 72-ben, esővel öntözve

A fél évszázaddal ezelőtti, hetedik fesztivált néptáncosok bálja és beatkoncert is gazdagította.

Forrás: Napló-archív

Ötven esztendeje, akárcsak napjainkban, tartós szárazságtól szenvedett az ország. A virágkarneválra aztán minden megváltozott. A Hajdú-bihari Napló korabeli beszámolója szerint már előző este erős szél támadt. Ennek ellenére az üzemi és iskolai virágkötő helyeken éjszaka még a tervek szerint és jó hangulatban folyt a virágkocsik feldíszítése.

Az ünnep reggelén borult, hűvös időben kezdődött el a felvonulás, és a virágkocsik az érdeklődők tízezres tömegeinek sorfala között érkeztek a Nagyerdei Stadionba.

Az archív felvételek tanúsága szerint az ünnepi szereplők között lovas huszárokat éppúgy megcsodálhatott a publikum, mint például egy hatalmas lótuszvirágos kompozíciót, a vendéglátóipari vállalat grillcsirkés kocsiját, a MÁV-igazgatóság gőzmozdonyát, továbbá dekoratív külsejű fiatalokat is.

Forrás: Napló-archív

Gálakör nélkül

Ott ugyancsak telt ház és a zsűri előtt tettek egy-egy kört zenekarok muzsikájával és táncegyüttesek mozgásgyakorlataival, látványos táncaival kísérve. Az elvonuló kompozíciókat a zsűri értékelte. A zsűri döntése alapján az iskolai ketegóriában nagydíjat nyert a Tóth Árpád Gimnázium és a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskola kompozíciója. A második díjat a Fazekas Mihály Gimnázium, a harmadik díjat a Landler Jenő Szakközépiskola virágkocsija nyerte. Az eszmei díjat a Csokonai-gimnázium érdemelte ki.

A vállalati kategóriában a nagydíjat a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Vállalatnak ítélték oda.

Forrás: Napló-archív

Első díjat kapott a Miskolci Kertészeti Vállalat, második díjban a Fővárosi Kertészeti Vállalat, míg harmadik díjban a Hajdú-Bihar Megyei Vendéglátó Vállalat részesült a felvonuló virágkocsijáért. Lapunk akkori tudósítása arra is kitért, hogy a stadioni ünnepséget megzavarta az eső, és a díjnyertes kocsik már a gálakört sem tudták megtenni.

Nagytemplomi görögtűz

Az esti karneváli felvonulást azonban szerencsére már zavartalanul meg tudták tartani. A különleges világítású Vörös Hadsereg útján és a felvonulás további útvonalán ismét tízezrek voltak kíváncsiak a karneváli menetre. A hatalmas tömeg szórakozását fokozta a Vörös Hadsereg útja és a Csapó utca sarkán megtartott népzenei műsor, majd a Nagytemplomnál megrendezett tűzijáték és görögtűz, amely a hetedik országos virágkarnevál záróakkordja volt.

Forrás: Napló-archív

A kelet magyarországi néptáncfesztivál gálabemutatóját és az utána következő beathangversenyt a rossz időjárás miatt a tervekkel ellentétben nem a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, hanem az Aranybika Bartók termében tartották meg.

Ugyanott rendezték meg a néptáncosok bálját is. A Kelet-magyarországi Néptáncfesztiválon első díjat kapott a Gyöngyösi Vidróczki Együttes, második díjjal a Gyomai Táncegyüttes, a harmadik díjjal pedig a Debreceni Népi Együttes teljesítményét jutalmazta A zsűri. Az Építők Debreceni Hajdú Táncegyüttese kiemelt különdíjat kapott.

Vass Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában