Közösségi kert

2022.08.09. 11:35

Immár a lakótelepeken is lehetséges a kertészkedés

Már jelentkezhetnek a kertészkedni vágyók a Tócóskert és az Újkert közösségi kertjébe – hangzott el a kedd délelőtti sajtótájékoztatón az Angyalföld téren.

Forrás: Czinege Melinda

– A város vezetősége elkötelezett abban, hogy minél több zöld fejlesztést tudjunk megvalósítani Debrecen lakótelepein. Ezzel szebbé, otthonosabbá téve a lakók környezetét. 2020-ban hoztuk létre a város első közösségi kertjét a Vénkertben azok számára, akik szeretnek kertészkedni, vagy szeretnének saját termesztésű zöldséget, fűszernövényeket fogyasztani. Illetve azoknak, akik szeretnének egy zöld szemléletű közösséghez kapcsolódni. A kezdeményezés olyan sikeres volt, hogy az elmúlt évben elnyerte a Magyarország Legszebb Közösségi Konyhakertje címet. Emiatt döntöttünk úgy, hogy az Újkertben és a Tócóskertben is létrehozunk egy-egy közösségi kertet – mondta Balázs Ákos.

Az alpolgármester hozzátette, a kertészkedés iránt érdeklődőknek személyes és online segítséget is biztosít a Zöld munkacsoport, valamint a Future of Debrecen csapata is rendelkezésre áll, hogy támpontot adjon a növénytermesztés alapjairól.

Elmondta, a tócóskerti közösségi kertben 14, az újkertiben 12 magaságyás található, ezeket egyenként két-két család művelheti. Az érdeklődők a www.kozossegikert.debrecen.hu weboldalon keresztül regisztrálhatnak augusztus 19-én 12 óráig. A sikeres pályázók a következő szezon, 2023 végéig vehetik igénybe a kertet 4000 forint ellenében. Ebből az összegből a kert közös kiadásait fedezik.

Forrás: Czinege Melinda

Pósán László szerint tévhit, hogy a lakótelepen élők elszigetelődnek a természetes környezettől. Az országgyűlési képviselő szerint Debrecenben éppen egy ellenkező tendencia kibontakozása látható. – A zöldterületi fejlesztések részeként ezek a közösségi kertek az embereket ismét természetközeli élményekkel tudják gazdagítani, emellett közösségépítő ereje is van, ráadásul pompás időtöltés.

A növények gondozása egyrészt hihetetlen módon csökkenti a stresszt, másrészt fizikailag is nagyon egészséges.

Aki valóban bioélelmiszereket szeretne fogyasztani, annak adott a lehetőség. Hiszen, amikor az ember magának termel meg valamit, akkor biztosan tudja, mit használt fel a zöldség megműveléskor – mondta az országgyűlési képviselő. Pósán László példamutatónak és mindenképpen folytatásra érdemesnek nevezte a debreceni kezdeményezést.

Varga András szerint a Tócóskert vitathatatlanul az ország, de legalábbis Debrecen legzöldebb lakótelepe.

A körzet önkormányzati képviselője elmondta, a városrész lakói is igényelték egy hasonló kert létrehozását. Hozzáfűzte, többen ugyan aggodalmukat fejezték ki a termények biztonsága miatt, azonban a közösségi kert kerítéssel körülhatárolt, zárható területen fekszik. Emellett egy kerti csap is található az öntözéshez, illetve egy kisebb faházat is igénybe vehetnek a kertészkedni vágyók, ahol a közös és a saját szerszámaikat tárolhatják. A tócóskerti közösségi kertben 28 család vagy magánszemély művelheti saját parcelláját, ezen kívül négy közös használatú fűszernövénydézsát is kihelyeztek.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában