Nagyszabású tárlat

2022.08.10. 14:00

A debreceni Déri Múzeumban kapcsolódik össze a vidék múltja

Ha egyetlen műtárggyal mutatnánk meg egy egész múzeumot, mi volna az? A válaszokat hamarosan láthatjuk.

Forrás: Czinege Melinda

A vidéki muzeológia megismertetését szolgálja a Magyar Géniusz vándorkiállítás, amely augusztus 17-én nyílik harmadik állomásán, a Déri Múzeumban. A hat hétig látogatható tárlatról szerdán tájékoztattak a szervezők. A 117 fős, hazai és határon túli intézménnyel kapcsolatot tartó Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége kérte a tagjait, hogy ajánljanak egy műtárgyat, amely leginkább képviselheti az intézetüket, vagy a jellemezheti a tájegységüket. Ebből állt össze a vándorkiállítás anyaga, mindössze három nap alatt – ismertette Dr. Végh Katalin, a szövetség ügyvezetője, a tárlat főkurátora. Hozzátette: ez egy olyan különleges kiállítás, amelyen nem a műtárgyak a legfontosabbak, hanem az az intézmény, amelyet magukban hordoznak.

Forrás: Czinege Melinda

– A múzeumok rendkívül sok szemszögből válogattak, a Csornai Múzeum a legelső beleltározott tárgyával, egy faragott borotvatokkal azonosította magát, míg mások egy néprajzi csoporttal mutatták be magukat, a Palóc Múzeum egy palóc főkötővel, a Jász Múzeum pedig egy jászviselettel, a gyulaiak a legértékesebb kincsükkel, Erkel drágakövekkel kirakott aranykoszorújával jelentkeztek, míg a debreceni intézmény Székely Bertalan Zrínyi kirohanása című festményével – nyilatkozta.

Mint elhangzott, az ötlethez az anyagi forrást a Nemzeti Kulturális Alap biztosította. A rendszerváltás óta példátlan összeget, mintegy hárommilliárd forintot különítettek el száz olyan nyertes pályázatra, amellyel a vidéki múzeumok a saját eszközeikkel erősíteni tudják a nemzeti identitást. A Magyar Géniusz programban három projektet valósíthat meg a cívisváros múzeuma.

Három nyertes program

A vándorkiállítás az egyike ezeknek. Dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója kiemelte: tízmillió forint támogatást kaptak arra, hogy a tárlat érkezése előtt az infrastrukturális akadályokat is elhárítsák, így megújult a légkondicionáló berendezés és az elektromos vezetékek egy része. Az utazókiállítást megannyi kísérőrendezvénnyel igyekeznek még vonzóbbá tenni, ismert emberek tárlatvezetéseire, családi délutánra, borászati programra, múzeumpedagógiai eseményekre is számíthatunk.

Forrás: Czinege Melinda

A másik nyertes projekt a fiatalokat célozza – tudtuk meg Dr. Angi Jánostól. Az állandó kiállítások 100 millió forintból újulnak meg. A keleti szárnyat ősszel lezárják, s – többek között – egy színházi látványtervező szakember munkájával modernizálják. – Szeretnénk történeteket mesélni a legújabb technikai eszközöket felhasználva a középkortól az újkor végéig terjedő időszakból – jelezte az igazgató. Animációk, számítógépes játékok, videók színesítik majd a kiállítótereket, bevetnek minden audiovizuális eszközt annak érdekében, hogy áprilistól a tinédzserek, fiatal felnőttek figyelmét a múzeumra irányítsák.

Harmadikként egy kutatásra nyertek támogatást, amely három, a Déri Múzeum őrzésében lévő, kora középkori sisak vizsgálatát és az eredmények egy angol nyelvű, első rangú tudományos folyóiratban, illetve egy magyar nyelvű kiadványban való megjelentetését tűzte ki célul.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában