Áramdilemma

2022.07.17. 20:00

Vasaljak ki, vagy a rollert töltsem?

A fenti gondolat sokak fejében megfordulhatott mostanában. Az elektromos eszközök fogyasztása beszédtémává vált, miután a kormány a múlt héten bejelentette: 210 kilowattos havi határértékhez köti az elektromos áram rezsicsökkentett árát a lakosság számára.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ahhoz, hogy a családi vitákat tompítsuk, szakembert kérdeztünk a háztartási eszközeink fogyasztásáról. Balogh Gusztáv kalauzolt el minket a wattok soros és párhuzamos valóságában. Az erősáramú elektrotechnikus hasznos tanácsokat is ajánlott, hogy ne kelljen a petróleumlámpát és a karácsonyi gyertyát feláldoznunk az alacsony számlák oltárán. És még egy kis szórakozásra is futja a hatósági áras villanyból.

Világítási technikák

A szakember szerint ha a lámpákat LED-es égőkre kicseréljük, az már sokat jelent. Főleg ott, ahol gyerek van. Az idősek jobban figyelnek rá, hogy lekapcsoljanak mindent maguk után, de a gyerek szinte biztosan égve hagyja a lámpát. Legalább a gyerekszobába tehát tegyünk LED-es izzókat. A hagyományos égők akár nyolcszor annyira megpörgetik a villanyórát, mint a LED-es utódjaik. Egy 15 wattos LED-es izzó ugyanis felér egy régi 100 wattos villanykörte fényerejével.

A mosógépeknél adott, hogy milyen kategóriájú az energiafogyasztása. Az A-jelűek kevesebbet fogyasztanak, bár nem kimondottan a villanyból, hanem a vízből is. A kevésbé szennyezett, esetleg izzadt pólót elég 40 fokon mosni, így a fűtőszál sem vesz fel annyi áramot.

Forró nyári napokon

A klímaberendezés nagyon sokat fogyaszt, mert folyamatosan megy. Azon úgy lehet spórolni, ha 17 fok helyett 24 fokra állítjuk be. Ugyan ez soknak tűnik, hiszen télen ennyire fűtjük fel a lakást, azonban a 24 fok nyáron megfelelő a kinti 35 fokhoz képest, mert ha kering a levegő, szellősebbnek érződik az idő. Pont úgy, mint amikor fúj a szél. Minél alacsonyabb hőfokra van állítva, annál biztosabb, hogy szünet nélkül üzemel a klímánk. Ha 24 fokra állítjuk, folyamatosan ki- és bekapcsol, így 50 százalékkal csökkenthető a fogyasztás.

Egy átlagos háztartás fogyasztása klíma és forróvíz-tároló nélkül 200 kilowatt. Vasalással, számítógéppel, világítással, hűtővel egy 3-4 fős család áramfogyasztása nagyjából a rendeletben megállapított fogyasztásnak felel meg. Amennyiben a klímát egy-két kemény hétre be kell kapcsolni hőség idején, az még további 200 kilowattot fog elemészteni.

A hűtésre a ventilátor is megoldás lehet, mert amíg az 30, 50, 80 watt áramot vesz fel, addig a klíma kompresszora 800-at. Ha csak egy ventilátort forgatunk a szobában, már szellősebb levegőt generál.

A forróvíz-tároló fogyasztástól függően szintén megdobhatja az áramszámlát. Megközelítőleg naponta 2 kilowattot elhasznál. Tehát egy hónapban 60 kilowattot. Ezen sokat nem lehet spórolni. Annyit tehetünk, hogy 70-80 fokról 55-60 fokra letekerjük a hőfokát. Bérházi lakásokban például 44 fokos víz jön ki a vezetékből. Tehát ha a bojler a 15-20 fokos vizet 50 fokra melegíti, majdnem a felére lecsökkentjük a fogyasztást. Ez zuhanyzáshoz elég, a kád feltöltéséhez már nem biztos.

A hűtő szintén keveset fogyaszt, átlagosan egy nap alatt 1-2 kilowattot. Körülbelül 150-300 wattos motor van benne, ám ez folyamatosan ki-be kapcsol. Természetesen ha sűrűn nyitogatjuk, esetleg tartósan nyitva hagyjuk, akkor felmelegszik, és többet kell hűlnie.

Ami sokat fogyaszt, az a vasaló, a gofri- és a szendvicssütő, a vízmelegítő és a hajvasaló. Gyakorlatilag a hevítést szolgáló elektromos eszközök mindegyike legalább 3-500 wattal működik. Bár ezeket csak rövidebb ideig szokás használni. Jó tanács lehet annak, aki átalányos gázt fizet a panellakásban, hogy dobozolja be a fritőzt, és süsse helyette gázon a krumplit.

Munka után édes a pihenés

A régi televíziók sok áramot vettek fel, az újabbak azonban kevésbé. A LED-es háttérvilágításnak köszönhetően 30-70 wattot fogyasztanak a képátló méretétől függően. Ez még mindig eltörpül egy régi, 200 wattos plazmatévé mellett.

Ha a számítógép folyamatosan be van kapcsolva, hiába van ráírva a tápegységre, hogy 300-500 wattos, az csak nagy fokú terhelés alatt érvényes, amikor minden része dolgozik. Alapesetben 20-30 wattos fogyasztással kell számolni, ami nem nevezhető soknak.

Mobiltelefonoknál gyakori, hogy miután teljesen feltöltött, kiírja, hogy húzzuk ki a töltőt, mert feleslegesen fogyaszt. A szakember szerint ez butaság. Miután a telefon feltöltött mondjuk 5 wattal, és bedugva hagyjuk egy napig, még 1 watt áramot sem fog felvenni. A szakértők szerint nem a fogyasztás miatt kell kihúzni. Hanem ha – áramszünet vagy ingadozás esetén – ki-be kapcsol, akkor a készülék vagy a töltő elromolhat.

Az elektromos roller sem dobja meg durván a fogyasztást. Egy nagyobb roller akkumulátora 600 wattórás, tehát 0,6 kilowattot fogyaszt. A szakember szerint az elektromos autónál mindenképp olcsóbb az üzemeltetése, de a kerékpárnál mégis kényelmesebb.

Az elektromos autó töltése durván kétszerese a lakás fogyasztásának. Aki eddig zöld rendszámos autójával arra számított, hogy 40 forintért kapja a kilowattot, az most 100-ért fogja. Ezért érdemes napelemet felszerelni. Ezzel annyi a gond, hogy a napelemes rendszerből betáplált árammennyiség megközelítőleg felét jóváírják, a többi a rendszerbe kerül. Magától értetődően az emberek nappal tudnák tölteni az elektromos autót, otthon. Ám a kocsi a munkahelyen parkolóban pihen, így a megtermelt elektromos áram a hálózatba csatornázódik az autó töltése helyett.

A lényeg, hogy ha észszerűen használjuk a berendezéseinket, megúszhatjuk, hogy piaci áron számlázzák ki az áramot. Aki azonban ragaszkodik a klímához és az elektromos autóhoz, annak a villanyóra okozhat meglepetéseket.

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában