Szebb napokat is megélt

2022.07.20. 14:39

Bő nyolcszáz éve dacol az idővel a vár

Történelmi helyszín, mégis kevesen ismerik a körösszegi várat.

Vmirjáncki József

Magyar részről földúton megközelíthető, de csak bizonyos távolságban

Forrás: Vmirjáncki József

Több mint nyolcszáz éve dacol az idővel. Az is csoda, hogy még ilyen állapotban is megvan. Létezésének évszázadaiban eléggé mostoha körülményekről olvashat az érdeklődő, aki kíváncsi a körösszegi vár történetére. Különösen elmondható ez az utóbbi több mint száz évére. 

Körösszegapáti és Berekböszörmény települések közvetlen határában magasodik a mintegy 24 méter magas vármaradvány, melyet a környéken élők csonkatoronynak is neveznek. A történeti írások meglétét már az 1200-as évek végén említik. 

Mostoha helyzet és sors 

Hiába épült a fala erős égetett téglából, ráadásul igen szélesre, mostohaként kezelték a különböző korokban. Gondozásával, javításával nemigen törődtek. Az idő pedig kikezdte, javítására sort kellene keríteni. Erre pedig az utóbbi időben a körülmények nem alkalmasak. Magyar történelmi események fűződnek hozzá, de a határ romániai oldalán van, alig pár méterre a két országot elválasztó vonaltól. Magyar részről földúton megközelíthető, de csak bizonyos távolságban. A román oldalon is vezet út hozzá, de nem támogatott látogatóhely, mert a határ nagyon közel van, az pedig több veszélyt hordoz magában. Ezért aztán bármennyire is nevezetes, kevesen ismerik. 

Pedig valamikor, több mint száz évvel ezelőtt a vár környékén lévő települések lakói ott gyűltek össze. Lehetőség kínálkozott a szórakozásra, barátkozásra. Napjainkban elvétve van ilyen – ha valamelyik község lakói találkozót szerveznek a vár tövében. 

Ilyen szervezett Körös­szegapáti és a szomszédos Körösszeg. Nem volt könnyű, de sikerült legyőzni sok-sok szervezési akadályt. Volt a vár melletti területen istentisztelet magyar és román nyelven, táncoltak, énekeltek a fiatalok és idősek, főztek közösen. Azokat az összejöveteleket azóta is emlegetik a határ mindkét oldalán. 

A magyar történelemben jelentős esemény is adna alkalmat arra, hogy a vár a ma élők érdeklődési körébe kerülne. Sokan tudják azt, főleg azok, akik ismerik, szeretik a történelmet, hogy 1290. július 10-én a körösszegi vár tövében gyilkolták meg a kedvenc kunjai IV. (Kun) László királyt. Körösszegapáti évenként Kun László Fesztivált rendez nagy sikerrel. A kétnapos eseménynek több ezer látogatója van. Berekböszörményben az idén készült el a település egyik parkjában a vár kicsinyített mása, emlékeztetve a ma élőket történelmünk jeles eseményeire. 

Vmirjáncki József 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában