Programajánló

2022.06.24. 09:54

Ezen a nyáron sem lesz unalmas a könyvtár

Olvasótáborokkal, kirándulásokkal, rendőr­kutya-bemutatókkal készülnek megyénk intézményei.

Már a szünet első hetében könyvtári táborba mehettek a hajdúdorogi gyerekek

Forrás: Mészáros Károly Könyvtár

A könyvtárakról általában a roskadásig megpakolt könyvespolcok, az olvasótermek és a csend éber őreiként is tevékenykedő könyvtárosok jutnak eszünkbe. Azonban ezen szerepeiket már rég túlnőtték az intézmények, s immár a közösségszervezés technikájával is igyekeznek a fiatalabb nemzedékkel megszerettetni az olvasást.

Nyári napközis táborok, kirándulások várják megyénk településein a gyerekeket a nyár folyamán.

– Ezen a héten tartottuk a tizenötödik honismereti táborunkat 25 felső tagozatos iskolással, amelynek részeként a gyerekek megismerkedhettek Hajdúdorog történelmével, kulturális örökségével – sorolta megkeresésünkre Jeles Erzsébet, a Mészáros Károly Könyvtár vezetője. A nyár folyamán a Tarkabarka olvasótáborba várják az alsó tagozatos gyerekeket. Ennek célja játékos formában az olvasás népszerűsítése, a könyvek és a könyvtár megszerettetése. 

Hasonlóan saját napközis táborral készül a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény.

Darócziné Bordás Andrea a Kincskereső táborról elmondta: elsősorban az olvasást szeretnék népszerűsíteni a gyerekek számára különböző olvasmányok feldolgozásával, de készülnek kézműves- és hagyományőrző foglalkozásokkal, íjászkodással, valamint felkeresik a város nevezetességeit is. – A nyár folyamán kitelepülünk Hajdúnánás rendezvényeire, mint például a Hajdúk Világtalálkozójára; illetve a strandon ismét elérhető lesz a strandkönyvtár is – emelte ki az intézményvezető.

Papírszínház és családfa

– A mi intézményünk is csatlakozott az idei Múzeumok Éjszakája programjaihoz. Szombaton papírszínházzal készülünk a gyerekeknek, illetve családfakutatás témában segítünk az érdeklődőknek – mondta Szémánné Veres Gabriella könyvtárvezető. A nyár végén egy ötnapos olvasótáborral készülnek 25 gyerek részvételével, amelynek idei témája a kutya lesz. – Lesz író-olvasó találkozó, rendőrkutya- és terápiáskutya-bemutató is – ismertette a programot.

Kincsesdomb néven szervezi meg pályázati forrásból nyári táborát a püspökladányi Kecskés Gyula városi könyvtár is általános iskolás gyerekek számára.

– Célunk, hogy gyerekekkel a város múltjának értékeiből és az ebből merítkező, általuk készített kézműves alkotásokból, valamint az elsajátított helyismereti tudás segítségével építsünk egy képzeletbeli kincses dombot. Mindezeket az irodalom eszközrendszerével megerősítve és kiegészítve igyekszünk megvalósítani, játékos formában. Ezzel idézzük meg egykori régészeti lelőhelyünk, a Kincses-domb emlékét, valamint központi, inspirációs témánk lesz egyik különleges régészeti leletünk, a Ladányi kereszt – részletezte Megyaszai Szilvia könyvtárvezető. A tábor során a gyerekek megismerkednek a nemezeléssel, a fafaragással, az agyagozással és különböző festészeti technikákkal. Ellátogatnak egy szobrászművész műhelyébe, arborétumba és a helyi múzeumba is, valamint kerékpártúrán is részt vesznek. A tábor végén kiállítást rendeznek a könyvtárban a gyerekek alkotásaiból.

Hajdúböszörményben pedig elindult a Kertész László Városi Könyvtár hagyományos olvasópályázata. – Célunk, hogy a gyermekkel és a szülőkkel megismertessük a kortárs magyar gyermekirodalmat. Ehhez megadtuk, hogy mely korosztálynak mely könyveket kell feldolgoznia, illetve készítettünk egy-egy feladatlapot is hozzájuk, amelyeket szeptember 8-ig küldhetnek vissza a jelentkezők – ismertette a szabályokat Kőnig-Ferenczik Anikó könyvtárvezető.

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában