Az ártalomcsökkentés illúziója

2022.06.20. 19:00

Az e-cigaretták nem leszokásra, hanem kísérletezésre ösztönöznek

Az új dohányipari termékek pszichológiai és egészségügyi hatásairól rendezett előadásokkal egybekötött kerekasztal beszélgetést a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) a Pósa utcai Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Központban hétfőn.

Forrás: Kiss Annamarie

Az évek óta megrendezett Szenvedélyes Juniális programsorozaton szülők, egyházi- és civilszervezetek, valamint társadalmi szereplők veszik fel a harcot a fiatalok védelme érdekében.

Dr. Papp Csaba, a KEF társadalmi elnöke elmondta, ugyan a néhány évvel ezelőtt komoly kihívást jelentő fenyegetést, a dizájner drogok eszkalációját sikerült megfékezni Debrecenben, azonban az új típusú dohánytermékek rohamos terjedése újabb aggodalomra ad okot. 

Dr. Papp Csaba
Forrás: Kiss Annamarie

– Nemcsak a kábítószer, hanem mindenféle függőség ellen küzdünk. A dohányzás jelenléte a fiatalok körében erősnek nevezhető, a felmérések alapján ugyanis a 16 évesek esetén 22 százalékos a függőségi arány. A szülők gyakran kevésbé lépnek fel szigorúan az e-cigaretták ellen, mivel úgy gondolják, nikotinmentes, gyümölcsös terméket használ a gyermekük. Holott az e-cigaretták akár a fiatalok egyharmadánál is addikciót okozhatnak, ráadásul az egészségügy számára ismeretlen hatást kiváltó vegyi anyagok kerülhetnek a fiatalok szervezetébe – mondta Papp Csaba.

Forrás: Kiss Annamarie

– A hagyományos cigarettákhoz és szivarokhoz képest az utóbbi években a dohány- és nikotintartalmú termékek piaca sokkal kevésbé átlátható – fejtette ki online megtartott előadásában dr. Pénzes Melinda. A Semmelweiss Egyetem Népegészségtani Intézetének adjunktusa úgy látja, hiába hivatkozik a dohányipar ártalomcsökkentésre, a kevesebb károsanyag kibocsátás nem egyenlő a csökkentett kockázattal. 

– A dohányhevítéses technológiával működő készülékek egy dohányrudat 250-350 fokra hevítve képeznek aeroszolt. A gyártók a füstmentességet hangsúlyozva kevésbé károsnak nevezik ezeket a termékeket. Az igaz, hogy – mivel nem történik égés – kevesebb károsanyag kerül a levegőbe, ugyanakkor számos más összetevő magasabb koncentrációban van jelen az aeroszolban. Ezek rövid távú hatásairól kevés, hosszú távú kockázatáról pedig semmilyen ismeretünk nincs. Ennek ellenére az ártalomcsökkentés nem megalapozott feltételezés, mivel jelenleg nem létezik független, tudományos bizonyíték arra, milyen hatása van a tüdőre, az immun- és a kardiovaszkuláris rendszerre. Módosított kockázatú dohányterméknek minősül, csökkentett rizikót feltételező dohányzási formának számít – magyarázta. 

Az alternatív dohányipari termékek másik nagy csoportja, az e-cigaretták számos változatban elérhetőek. Lényegük, hogy a készülék a benne található folyadékot, vagyis liquidet egy fűtőtest porlasztó segítségével alakítja belélegezhetővé. Ez esetben nem gőzpára, hanem egy komplex összetevőjű – rákkeltő és mérgező anyagokat tartalmazó – aeroszol jut a szervezetbe, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e nikotint vagy sem. Az ízesítők amellett, hogy az egészségre káros vegyületeket tartalmaznak, nagymértékben növelik a termékek vonzerejét, kísérletezésre ösztönözve a fiatalokat, akik idővel a rendszeres használatra térnek át. 

– Az e-cigaretták eldobható változatai, a barok 2020-ban kezdtek robbanásszerűen terjedni. Az elfbar ennek a termékpalettának mindössze egy kis szelete, a puffbar népszerűsége például Amerikában tízszeresére növekedett a középiskolások körében. Külön veszélyforrás, hogy az egyszer használatos akkumulátorok legfeljebb 5000 slukkig elegendők, így a barok fogyasztása nem kontrollálható: akár több cigarettának megfelelő mennyiség is elszívható egyszerre. Emellett a többnyire Kínából származó eszközök közt rengeteg a hamisítvány, ezeknél végképp nem lehet tudni, milyen vegyi anyagokat tartalmaznak – figyelmeztetett az adjunktus. 

Forrás: Kiss Annamarie

– A probléma továbbá az, hogy ezekben a készülékekben nikotinsó található, ami belélegezve kevésbé irritáló, karcos érzés helyett kényelmesebb élményt nyújt. A gyártó így anélkül tudja növelni a függőséget okozó anyag koncentrációját a folyadékban, hogy az kellemetlen érzést nyújtana használójának. A nikotin sokkal gyorsabban képes bejutni a véráramba, így serkentve az agy dopamintermelését a központi idegrendszeren keresztül egyfajta jutalmazó hatást fejt ki, ami erős függőséget okoz – foglalta össze a szakember. Pénzes Melinda úgy véli, az eddig jól működő dohányzás elleni prevenciókat aláássák az alternatív dohánytermékek, a hagyományos cigarettákról történő váltás azonban nem tekinthető leszokásnak. Ráadásul úgy látja, a népszerűsítési módszerek egyértelműen nem az idősebb korú láncdohányosokat, hanem a fiatalokat célzó marketingfogásokkal operálnak. Szerinte a dohányipar mindössze látszólagosan elkötelezett a fogyasztók egészsége mellett, a kevésbé káros termékek piacra dobása mögötti valódi motiváció a nyereség fenntartása, és a fiatal célcsoportok érdeklődésének felkeltése. 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában