Újrakezdés a vadonban

2022.05.12. 12:18

Virágzik az élet a hortobágyi puszta elzárt kis szegletében

A magunk mögött tudható rendkívül csapadékszegény ősz és tél után a lehető legjobbkor érkeztek az áprilisi esőzések Hortobágyra.

Forrás: Csobán Péter-archív

A Pentezugi rezervátum növényei és állatai hónapokat vártak a tavaszi újrakezdéshez nélkülözhetetlen vízre. Most viszont - habár a korábbi évektől így is elmarad a mennyisége - a csapadék hatására egy újabb ciklus kezdődik a vadlovak által benépesített szikes puszta egy elzárt szegletében - olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának közösségi oldalán. 

A kamilla mellett az év vadvirága, az agárkosbor is előbukkant, a telet a melegebb éghajlaton átvészelő madarak is megérkeztek, és a vadló kancák mellett négy hosszú, néha még bizonytalan lábon botladoznak az első vadlócsikók is. 

A Przewalski ló maga is az újrakezdés szimbóluma lehetne, ugyanis a természetből teljesen eltűnve, csak az állatkertek és rezervátumok tenyésztési programjának köszönhető, hogy nem pusztultak ki teljesen bolygónkról. 

Forrás: Csobán Péter-archív

Sőt, hála ezen intézmények sikeres erőfeszítéseinek ma már az eredeti élőhelyükre is visszaköltözhettek. Habár a Pentezug nem látogatható, a Hortobágyi Vadaspark szafari programjának keretében viszont egy, a nagy állománytól külön élő vadlóhárem idei csikóival akár szemtől szembe is találkozhatnak az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában