Gasztronómia

2022.03.14. 14:48

Tavaszi, könnyű eledelek özöne: néhány remek klasszikus főzelék

A spenót és a sóska mellett akár salátából is nagyszerű ételt készíthetünk.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A tavaszi zöldségekből nemcsak leves, de nagyon egészséges és finom főzelékek is készíthetők, könnyű ebéd, vacsora gyanánt. Állandó megkérdezettünk, a Vénkerti Közösségi Kert vezetője, Vajda Erzsébet a klasszikus receptjeit osztotta meg a Hajdú-bihari Naplóval. 

 

A spenót, sóska, saláta időszakát éljük. Vajda Erzsébet előbbiből leginkább főzeléket szeret készíteni. – A spenótleveleket jól meg kell mosni. A szárukat, vastag részeiket kihúzzuk, a leveleket apró darabokra vágjuk, vagy tépkedjük. Kevés sós vízben, 1-2 gerezd zúzott fokhagymával megfőzzük, majd tejjel, vízzel behabarjuk, és kész is a finom étel. Magában is fogyasztható, de tükörtojással, pörkölttel vagy egy sülttel is remek párosítás. Fontos megjegyeznem, hogy a tej miatt mindenképpen melegen érdemes fogyasztani – hangsúlyozta. 

 

Elmondása szerint a sóskafőzelék elkészítése szintén a levelek megtisztításával, a szár eltávolításával kezdődik. – Ha idősebb sóskával dolgozunk, a vastagabb ereket is ki kell húzni. A leveleket egy kevés olajon, fedő alatt megdinszteljük, majd mikor összeesett, és sötétebb színt öltött, egy evőkanálnyi liszt­tel megszórjuk a tetejét, és apránként kavargatjuk, mintegy habarás jelleggel. Amikor egészen sűrű massza válik belőle, lassú kavarás mellett annyi vizet öntünk hozzá, hogy a liszttel együtt főzelékállagot érjünk el. A sóska fanyar íze miatt némi cukrot teszünk hozzá, illetve egy-két evőkanál tejfölt. Csomómentesre keverjük, felrottyantjuk, és készen is vagyunk. Sós és édes verzióban is fogyasztható ez a főzelék, több víz hozzáadásával pedig levessé variálható. Ha így döntünk, adjunk tojásokat hozzá, ekképp külön betétet készítve a levesünkbe. A sóskafőzeléket nemcsak tükörtojással, de akár bundás kenyérrel is fogyaszthatjuk – tette hozzá. 

 

Különleges recept 

 

Vajda Erzsébet a kevésbé ismert salátafőzelékről is szót ejtett: – Egy fejes saláta leveleit tisztítás után laskára vágjuk vagy apró darabokra tépkedjük, és sós, fokhagymás vízben megfőzzük. Ebbe teszünk egy kevés borsot és apróra vágott burgonyát. Világos rántással besűrítjük, majd egy pár kanál tejfölt, tejet teszünk hozzá a főzés végén. Összeforralva sűrű főzelék, több vízzel leves lesz ebből is (langyosan, hidegen ehető, könnyű leves, amely után nehezebb főételt fogyaszthatunk.) A főzeléket akár sült kolbásszal, fasírozottal is kombinálhatjuk – összegezte. 

 

PSZ 
 

Recept

 

Sültparadicsom-krémleves 

 

Nem csak zöld színekben, ételekben gondolkozhatunk, ha a tavaszi menüt állítjuk össze. A spenóton, sóskán túl, de még a zöldborsó, zöldbab előtt a paradicsomnak egy újragondolt felhasználásával találkozhatunk. Íme egy frissítő, egészséges recept a mindmegette.hu jóvoltából. 

 

Hozzávalók 

 

1 kilogramm paradicsom 

3 gerezd fokhagyma 

Némi olívaolaj 

Egy csipet só 

Egy csipet bors 

1 fej vöröshagyma 

1 evőkanál vaj 

1 evőkanál sűrített paradicsom 

2 evőkanál balzsamecet 

Fél liter húslevesalaplé 

1 marék friss bazsalikom 

1 deciliter tejszín 

Némi parmezán a tetejére 

 

Elkészítés 

 

A paradicsomokat félbevágjuk, belsejükkel felfelé betesszük őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és közéjük teszünk néhány gerezd fokhagymát. Meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd a paradicsomokat megfordítjuk (hogy belsejükkel lefelé feküdjenek). 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Közben a vöröshagymát megpucoljuk, karikákra vágjuk. Egy fazékban 1 evőkanál vajat felolvasztunk, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot. Ekkor adjuk hozzá a sült paradicsomokat és fokhagymát, ízesítjük balzsam­ecettel. Fakanállal kicsit szétnyomkodjuk őket. Összekeverjük, majd hozzáöntjük a forró alaplevet, és megvárjuk, amíg felforr. Botmixerrel leturmixoljuk az egészet. Megszórjuk a friss bazsalikomlevelekkel, és hozzáöntjük a tejszínt. Megvárjuk, hogy rottyanjon kettőt, majd újra leturmixoljuk, hogy biztosan nagyon krémes állagot kapjunk. Parmezánnal megszórva tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában